CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

zondag 20 oktober 2013

Verpotten (3): De boom plaatsen




Bij het verpotten moet de tijd dat de wortels aan de lucht worden blootgesteld zo kort mogelijk gehouden worden. Daarom is het voorbereidend werk even belangrijk: het vooraf klaar maken van de pot.



Voorbereiding is gebeurd.

Onderaan wordt pure, grove puimsteen gelegd. Dit bevordert het drainageproces en is belangrijk dat overtollig water zo optimaal mogelijk wordt weggevoerd.



Drainagelaag van puimsteen

Na toevoeging van een "bonsaimengsel" word een kleine heuvel gecreëerd. Hierop zal de wotelkluit geplaatst worden.



Mengsel op de bodem van de pot

Nu komt het "meest lastige" deel van de verpotting: het correct plaatsen van de boom. Het is de bedoeling dat de stambasis juist tot zijn recht komt. Deze mag niet te diep maar ook  niet te hoog geplaatst worden.
Zodra de "grondheuvel" in de pot gebracht is wordt de boom met een draaiende beweging op het grondmengsel gezet. Er wordt dan gekeken of de boom op de juiste plaats in de pot staat.
Vaak dient bovenstaande beweging meerdere malen toegepast te worden. In de stamvoet te laag staat wordt de boom verwijderd, meer grond toegevoegd en de handeling herhaald. Neem je tijd want in dit stadium kunnen fouten nog verbeterd worden.



Voorzichtig draaiend op zoek naar de juiste positie.



Is de hoek O.K. ?



Verdere aanpassingen



Contorle niveau

Wanneer de plant op het juiste niveau staat kan verder aangevuld worden met grondmengsel tot de wortels net ondergedekt zijn. We blijven een stuk onder de rand van de pot.



Boom staat op de perfecte hoogte in de pot.



Na toevoeging van het grondmengsel

Origineel artikel: "Setting the tree" © Jonas Dupuich


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Deze blogs worden binnenkort in handige categorieën overgeplaatst naar de Bonsai Blogs van Bonsaihobby.