CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

maandag 28 oktober 2013

Workshop Ryan Neil : zwarte, rode en witte denZwarte den

 1. Een pinus, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Juniperus, haalt zijn energie uit zijn wortels.
 2. De verdeling van deze energie over de boom kan gestuurd worden.
 3. Basisingreep is het terugsnoeien van alle naalden tot het niveau van de zwakste. Op deze manier is de balans in de boom optimaal.
 4. Deze ingreep kun je uitvoeren op om het even welk moment in het jaar en zal geen negatieve gevolgen hebben voor je boom.
 5. In juni/juli wordt elke kaars, of deze nu sterk, zwak of gemiddeld ontwikkeld is, teruggesnoeid. Zelfs deze die niet uitgroeiden worden verwijderd.
 6. Opnieuw kijken we naar het aantal naalden over gans de boom en zorgen dat we opnieuw een gelijkmatige verdeling hebben over gans de boom.
 7. Stop met bemesten. Het intensieve bemesten begint vroeg in de lente.
 8. De nieuwe knoppen die gaan ontstaan laten we ongemoeid tot de herfst.
 9. Wanneer de nieuwe naalden afgehard zijn starten we opnieuw met bemesten. Het bemesten in de herfst heeft als doel reserves op te bouwen voor het ontluiken van nieuwe knoppen in de lente. We bemesten bijgevolg altijd preventief.
Rode den

 1. Is niet zo sterk als de zwarte den. Het reduceren van de naalden moet op een minder agressieve manier gebeuren dan bij de zwarte den.
 2. Bij het creëren van een balans in de boom is het van belang dat niet alle oude naalden verwijderd worden. Dit betekent dat ook een deel van de nieuwe naalden weggesnoeid moet worden. Oude naalden produceren meer hormoon dat nieuwe knopgroei stimuleert. Stel dat je jaarlijks alle oude naalden verwijderd dan zal de boom steeds zwakker worden. Dit uit zich eerst in het verkleinen van de naalden. Vervolgens sterven takken af tot uiteindelijk de ganse boom het opgeeft.
Witte den

 1. In tegenstelling tot de twee voorgaande soorten, heeft de witte den maar één groeiperiode per jaar.
 2. Bij verfijnde bomen: nijp de kaarsen terug tot er een tweetal over blijven.
 3. Bij bomen waar 'backbudding' gewenst is: de naalden laten afharden. Dit merk je wanneer de oude naalden afvallen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten