CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

woensdag 19 maart 2014

Bemesten

De tijd van het jaar is weer aangebroken om na te denken over het bemestingsprogramma bij onze bonsai.
We onderscheiden twee soorten meststoffen: organische- en chemische meststoffen.

Organische meststoffen
Voor de minder (en meer) ervaren bonsailiefhebber is het gebruik van organische meststoffen aan te raden. Het grote voordeel van organische meststoffen is hun trage werking waardoor bij verkeerd gebruik minder schade aan de boom toegebracht kan worden. Bovendien houden ze voedingselementen langer in de bodem vast. Een goede organische bemesting kan zowel via vloeibare als vaste vorm toegediend worden. Respecteren van de hoeveelheid is wel nodig (zie schema, link beneden).

Chemische meststoffen
Chemische meststoffen werken snel maar het gevaar op verbranding van de wortels is altijd aanwezig. Chemische bemesting gebruik je best alleen als je snel verdikking wil bekomen. Ga echter nooit ondoordacht te werk.

Wat heeft een boom nodig ?
Kiezen uit dat grote aanbod is niet zo eenvoudig. Tenzij ?!
Een boom heeft drie belangrijke voedingselementen nodig:
N = stikstof. Stikstof stimuleert de groei. Vooral jonge bomen hebben dit in het voorjaar in grote hoeveelheden nodig. Tot aan de herfst kan stikstof toegediend worden maar bouw de toegediende hoeveelheid langzaam af.
P = fosfor. Fosfor zorgt voor aanmaak en versterking van het wortelstelsel.
K = kalium. Kalium versterkt de weerstand en bouwt reserves op.

Neutraliseren van het grondmengsel
Omdat bemesten je grond verzuurt is het aan te raden om op regelmatig basis deze te neutraliseren. Een verzuurde grond neemt namelijk de voedingsstoffen niet meer optimaal op. Neutraliseren doe je door as (van verbrand hout bijvoorbeeld) aan de grond toe te voegen.
Je neemt één deel as en negen delen water en mengt dit goed. Vervolgens laat je het mengsel twee uren bezinken. Dan breng je de vloeistof met behulp van een gieter aan op de bodem van je boom.

Wanneer bemest je ?
  • Stikstof in het voorjaar, fosfor en kalium in het najaar.
  • De staat waarin je boom zich bevindt is bepalend voor welk soort bemesting je toe dient. Een zieke boom dien je geen mest toe.
  • In de winter wordt niet bemest.
  • Chemische bemesting nooit in de herfst toedienen.
  • Na verpotten wordt er drie weken niet bemest.
Bron: "Hoe te bemesten" © Bonsai Focus


Geen opmerkingen:

Een reactie posten