CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

dinsdag 25 maart 2014

Wanneer verpotten ?

De lente is de beste tijd.
Wanneer in het vroege voorjaar de temperatuur opnieuw stijgt, neemt ook de activiteit in de wortels toe. De energie, opgeslagen in de wortels, wordt opnieuw door de plant gestuurd waardoor o.a. slapende knoppen actief worden.

Het proces van het terug langzaam op gang komen van de energie in de boom is zeer gemakkelijk waar te nemen. We onderscheiden vier fasen:

Fase 1: de winterknoppen. Meestal zijn deze bij de meeste planten bruin van kleur en zeer klein in omvang. Ze vertellen ons dat de boom in winterrust verkeert en dat alle energie zich in de wortels bevindt.

Fase 2: zwellen van de knoppen. Na het "wakker worden" van de wortels in het voorjaar komt de energie in de boom op gang en een gevolg hiervan is dat de knoppen beginnen te zwellen. Bij vele soorten is deze zwelling waar te nemen in de toppen van de knoppen. Ze veranderen van kleur. In dit stadium zie je ook vaak nieuwe knoppen verschijnen op stam of takken.

Fase 3: vergroten van de knoppen. In dit stadium verlengen de knoppen, veranderen van kleur en lijken open te barsten. In dit stadium bevindt het grootste deel van de energie zich in de boom en niet langer in de wortels. Dit is de beste periode om bomen te verpotten en wortels te snoeien. Er zal nu geen extra energie verloren gaan via de wortels omdat deze zich in de andere delen van de boom bevindt.

Fase 4: openen van de knoppen. De knoppen open zich en de nieuwe blaadjes verschijnen. De tijd van verpotten is voorbij.
Foto genomen in de maand december (meidoorn).Niet alle knoppen ontwikkelen zich op hetzelfde mo-
ment. De apicale knoppen (op het uiteinde van een
tak) groeien het snelst omdat ze de meeste energie
krijgen.Drie verschillende stadia op één tak.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten