CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

donderdag 20 maart 2014

Wortelproblemen: oplossing op korte termijn

Op zich een prachtige zwarte den maar met een duidelijk groot probleem. De diep groene naaldkleur die je normaal bij deze boom kunt verwachten is helemaal geel. Er kunnen in dit geval twee redenen zijn voor deze ver van gezonde toestand:
  • slechte laatste verpotting;
  • te plotse overgang van klimaat (de boom vertoefde altijd in een tropisch klimaat en was nu naar een noordelijker klimaatzone verhuisd).

Ongezond loof
Gezond loof

Het klimaatprobleem lost zich vanzelf op. Binnen twee jaar valt hier niets meer van te merken. Het probleem met de wortels daarentegen vraagt wel een aanpak.
Onderstaande foto laat zien dat het grondoppervlak volledig bedekt is met een stevige mosgroei die het doordringen van water naar de wortels volledig belemmert. Bovendien krijgen de wortels te weinig lucht wat verstikking van de boom tot gevolg zal hebben.
Het probleem kan eenvoudigweg opgelost worden door het aanbrengen van een groot gat in de bodem. Op deze manier kunnen water, voeding en lucht opnieuw de wortels bereiken.
De holte wordt opnieuw opgevuld met een goed drainerend grondmengsel van Akadama, Kiryu en gruis (4:2:2). Tevens wordt er zwaar bemest en voorzichtigheid bij het water geven is aan te raden om het nieuwe grondmengsel niet weg te spoelen.

Oude grond
Nieuw mengsel

Gaat het om grotere bomen met een dergelijk probleem dan is het aan te raden de zijde van de pot waar het nieuwe grondmengsel zich bevindt te ondersteunen met een wig zodat het toegediende water en de meststof hun weg vinden naar het oude grondmengsel.
Op langere termijn is deze boom uiteraard aan verpotting toe.


Origineel artikel: "Short term solution" © Saruyama Bonsai

Geen opmerkingen:

Een reactie posten