CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

zaterdag 19 april 2014

Gigant verpotten: Utah juniperus (2)

Nieuwe "container"


Eens de omvang van de wortels gekend is, is de beste manier om een voorlopige huisvesting te creëren een op maat gemaakte houten kist. Hierin kan de boom gedurende vele jaren zich rustig verder ontwikkelen.

Onderstaande kist is gemaakt van platen van 2,5 cm dikte.


Om tijd uit te sparen wordt het gaas dat de drainagegaten afdekt, vastgeniet. We beslissen om de boom niet te verankeren met draden omdat de wortelkluit dit niet toelaat. Hij zal opgespannen worden met behulp van spanhout.

Het grondmengsel

Op dit ogenblik gebruikt Peter Tea voor al zijn coniferen het volgende grondmengsel: 50% Akadama, 25% Lava en 25% puim. Voor deze boom werd een andere, "drogere" verhouding gekozen: 33% Akadama, 33% Lava en 33% puim.Zwarte lava


Akadama


Puim

Eens alle grond gemixt, werd het mengsel grondig gezeefd om zoveel mogelijk stof te verwijderen. Stof zakt naar de bodem en heeft de eigenschap om vocht lang vast te houden. Dit moet vermeden worden omdat coniferen nu eenmaal niet van natte voeten houden.Het grondmengsel is klaar en wordt over de kist gespreid. De boom kan in de kuip (lengte 91 cm) geheven worden. Duidelijk is te zien dat in de toekomst een veel kleinere behuizing kan. Op dit ogenblik ligt de prioriteit bij de ontwikkeling van de wortels en is extra ruimte geen overbodige luxe.


Ter bescherming van de stomp dood hout die de breedte van de kist overschrijdt, wordt een uitsparing uitgezaagd. In de toekomst zal dit deel van de boom ook buiten de pot vallen.
Eens er genoeg grondmengsel in de kist aanwezig was, werden de wortels voorzichtig in het grondmengsel ingewerkt. Vervolgens werd de boom met behulp van een stukje hout gefixeerd in de kist.

Verpotten in het najaar

Deze juniperus werd in het najaar verpot. Dit kan in gebieden met geen strenge winters in het vooruitzicht. Ondanks de verpotting in de herfst zal er geen grote winst zijn in de ontwikkeling van nieuw loof in de lente.
De beste tijd om in onze regionen bomen te verpotten is en blijft de lente.

De toekomst

De boom zal de komende jaren vrij mogen groeien. De volgende lente wordt geen spectaculaire toename van loof verwacht omdat deze inheemse juniperussen gekend zijn als trage starters na het verpotten.
In april zal langzaam bemesting opgestart worden en in 2015 wordt dan een sterkere groei verwacht.

Binnen een viertal jaren zal Kishu Shimpaku geënt worden in de top van de boom om het huidige loof te vervangen. Deze ingreep is enkel bedoeld om meer variëteiten aan de collectie toe te voegen.

Vervolgens zal de boom nog minstens zeven jaar in de huidige pot blijven.
Origineel artikel: "Utah juniper (Aka "Big sexy")" © Peter Tea

Geen opmerkingen:

Een reactie posten