CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

woensdag 11 juni 2014

Kwaliteit van een blad: niet onbelangrijk

In Japan kan de kwaliteit van de bladeren het verschil maken tussen een boom en een boom met kwaliteit. Acers bijvoorbeeld vertonen veel verschil in bladkwaliteit. Hoe kleiner een blad hoe beter de kwaliteit van de boom. Een voor de hand liggende uitspraak die echter alle waarheid bevat. Hoewel je door toepassing van allerlei technieken de bladgrootte van een boom kunt verkleinen speelt de genetische factor toch de hoofdrol.
Twee bomen ter vergelijking:
 
 

 


Onderstaande foto toont telkens twee bladeren van elke boom. De eerste twee (van links te beginnen) komen van de tweede boom, de andere van de eerste.
 
 


De bladkwaliteit van de eerste boom is opmerkelijk beter dan deze van de tweede. Nochtans zijn beide bomen gezaaid met zaad van dezelfde moederboom die waarschijnlijk zelf een cultivar was.
Bomen met een fijnere bladkwaliteit ontwikkelen zich vaak aan fijnere takken met een betere vertakking. Bij aankoop van een boom is het bijgevolg belangrijk om de bladkwaliteit te bestuderen. Koop je de boom in een kale periode kijk dan naar de uiteinden van de takken. Fijne vertakking wijst op een goede bladkwaliteit.
 
 Origineel artikel: "Tri'Athlon" © John Milton Bonsai
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten