CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

woensdag 16 juli 2014

Onderhoud: Acer op rots (1)

 


De boom werd vorig jaar voor de eerste maal in pot gezet nadat hij vele jaren als "boom op rots" in volle grand had overleefd. Gedurende de periode dat hij in de volle grond zat werd enkel ruwe snoei toegepast en dat was. Er zijn heel wat ingrepen nodig om deze 45-jaar oude boom in eer te herstellen.
  
 


De eerste stap: verwijderen van al het overtollige loof. De sterke uitlopers worden, met uitzondering van één bladpaar aan het uiteinde, van al hun bladeren ontdaan. 
 

 


De storende verdikking in het midden rechts wordt met een zaag verwijderd. Deze ingreep heeft een zeer positief effect op de tapsheid van de boom.
 
 


De boom wordt drastischer teruggesnoeid. Na deze ingreep plaatsen we hem in de half schaduw om nieuwe groei te behoeden van verbranding.
  
 


Bij het terugsnoeien van de top is het van belang de stambeweging verder te zetten. Er moet een dynamisch evenwicht gevormd worden tussen stam en top ipv een statisch. 
 

 


De tapsheid wordt opnieuw aangepakt door een verdikking links boven weg te zagen. We laten één tak verder doorgroeien. Deze wordt niet alleen de nieuwe top maar draagt ook zijn steen bij bij het genezen van de snoeiwonden.
De toptak links wordt gekozen zodat de stambeweging meer geaccentueerd wordt.

 


Takken kun je op honderden manieren snoeien. Maar kijken we even naar dit voorbeeld. Een krachtige tak die op de bovenzijde van de stam groeit. Best is hier de secundaire tak te laten staan.

 


Er is door deze ingreep een meer vloeiende beweging ontstaan tussen stam en tak. De vraag is nu waar snoei ik de tak verder ?
   

 


Stap 2: opkuisen van de wonden. Met behulp van een guts worden de randen van oude, niet goed genezen wonden, terug open gemaakt.
  

 


Bij het uitvoeren van deze techniek moet er vooral op gelet worden dat alles zeer secuur en netjes wordt uitgevoerd.
  

 


Vervolgens dekken we de wonden af met wondpasta. Het gebruik van wondpasta heeft drie doelen:
  1. blijft flexibel zodat het meebeweegt met de nieuwe aangroei van callus;
  2. is waterdicht zodat indringen van schimmels onmogelijk wordt;
  3. het genezingsproces ondervindt geen nadelige gevolgen van het zonlicht zoals uitdrogen bijvoorbeeld.
 


Na reiniging wordt de rest van de wonde volledig met wondpasta afgedekt.
  

 

 

 

 


De rotte delen in de boom krijgen een meer ingrijpende behandeling. Met een spatel worden de rotte delen verwijderd. Vervolgens brengt men cement aan in de ontstane holle delen. 
 
 


Rond de cement brengen we nog een extra laag wondpasta aan om alles luchtdicht af te sluiten. 
 
 

 


Soms is de schade zeer ernstig maar is de behandeling precies hetzelfde.
 
 


De boom zoals hij er nu voorlopig bijstaat.
 
Origineel artikel © Juan Andrade

Geen opmerkingen:

Een reactie posten