CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

dinsdag 8 juli 2014

Rode den herstijlen

 

 

     Voor
    Rechts
 

 

     Achter..
    Links

Onderstaande foto toont dat de boom in een uitstekende gezondheid verkeert. Dit is een absolute voorwaarde om enig werk aan om het even welke boom uit te voeren.
De den heeft een jaar rust gekregen zodat hij nu een overvloed aan nieuwe groei tentoon spreidt.
  
 


Sterke vertakkingen worden teruggebracht tot twee evenwaardige scheuten. We laten ongeveer tien naaldparen per scheut staan. De resterende naalden worden niet geplukt maar met de schaar verwijderd. Door op deze manier te werken brengen we minder wonden aan en beschadigen we geen slapende ogen.

 


Te lange takken, die van geen nut zijn bij het vormen van de toekomstige plateaus, snoeien we weg.
  
 


Oude snoeistompen krijgen een opknapbeurt. Sommigen deden dienst als ankerpunt bij eerder werk. Van ankerpunten maken we dankbaar gebruik. Zo vermijden we het gebruik van draad wat een esthetischer beeld geeft.
 
 
 

 

 
 
 



Met behulp van een splijttang splijten we de jin. We werken altijd in de richting van de natuurlijke vezels. De kracht van de hefboom splits de tak gemakkelijk. Zorg er wel voor de kaken van de tang gesloten te houden om het breken van je gereedschap te vermijden.
We trekken de splinter naar beneden en krijgen zo een natuurlijke textuur op de tak. 
 
 

 


 



We willen een bocht korter laten lijken om een beter totaalbeeld te krijgen. Eerst brengen we een stalen schroef aan op een "onzichtbare" plaats. Vervolgens trekken we de tak dichter tegen de stam en verankeren deze. 
 
 

 


De belangrijkste tak en de top van de boom worden, met speciaal hiervoor bestemd vynil, omwikkeld. Een stevige koperdraad wordt als anker aangebracht voor de trekdraad. Nadat deze is aangespannen worden twee nieuwe trekdraden aan de schroef bevestigd. Vervolgens doet de takkenbuiger zijn werk.
Na een drietal omwentelingen bereiken we het voorlopig gewenste resultaat. Er is nu een voorzien breuk ontstaan aan de takbasis. Deze behandelen we met wondpasta.
Het buigen gaat verder. Om het afscheuren van de gebroken tak te voorkomen geeft een blokje hout de nodige ondersteuning.
  
 

 

 

 

 

 

 

 


Het voorlopige resultaat. De vraag is nu welke richting we dienen aan te houden bij het verder buigen: rechts of links ?

 


Nu de eerste tak in de juiste positie staat besluiten we de top naar links te verplaatsen en zo de natuurlijke vorm van de stambeweging te respecteren. De eerste buiging gebeurt met de hand en de tak wordt van jin tot jin voorlopig gefixeerd. De tweede en derde trekdraad worden bevestigd aan de aangelegde koperdraad.
Nu is het de beurt aan de top. Deze moet naar beneden.
  

 

 

 


Het buigen is ten einde. De top werd een heel stuk naar voor gebracht, typisch voor bonsai gevormd in deze regio van Japan.
  

 


Na het bedraden en controleren van het evenwicht in de boom wordt overtollig loof gesnoeid. Het is de bedoeling om meer licht in de boom te brengen en nieuwe binnenliggende knoppen de kans te geven zich te ontwikkelen.
  
 


Verwijderde takken.

 

 



Het eindresultaat.

 

 

     Voor
    Rechts
 

 

     Achter
    Links

Origineel artikel © Juan Andrade

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Deze blogs worden binnenkort in handige categorieën overgeplaatst naar de Bonsai Blogs van Bonsaihobby.