CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

woensdag 29 oktober 2014

Meststof 0-10-10 in vraag gesteld

Michael Hagedorn vindt het gebruik van meststof 0-10-10 een slag in het water. Zeker omdat het dan in bonsaimiddens nog aangeprezen wordt als "de" meststof tijdens de herfst.
De meststof 0-10-10 wordt in wezen gebruikt voor een betere bloei van de bloemen en bij het planten van vaste planten waar er een zwakke topgroei vastgesteld wordt bij de wortels.
Om in een bonsaituin met weinig bloeiende bomen deze meststof alleen als herfstmeststof te gebruiken heeft zo goed als geen zin.Eén van de vele 0-10-10 meststof die wel degelijk
hun dienst bewijzen maar niet als herfstmesttof
voor bonsai

Zoals het eerste cijfer in de samenstelling aanduidt, bevat deze meststof geen stikstof. Nochtans heeft elke celverandering in een plant, ook deze tijdens de herfst, nood aan stikstof.
De bouwstenen van elk leven zijn koostof, zuurstof, waterstof en stikstof. Deze stoffen maken de zo noodzakelijke aminozuren aan (kalium en fosfor zijn ook belangrijk maar spelen slechts in een later stadium hun rol) die de basis vormen van de verdere ontwikkeling van elk levend wezen.
In bonsaimiddens is het gebruik van de 0-10-10 algemeen goed om zelfs de minste groei van de boom te vermijden.
Heb je tijdens het groeiseizoen wel stikstof toegevoegd dan zal verder gebruik tijdens de herfstmaanden geen spectaculaire groei verwezenlijken omdat de koudere temperaturen dit zullen tegen gaan.

Wanneer we de natuur bekijken dan verdwijnt de component stikstof niet uit het "herfstgebeuren". Het gebruik van samenstellingen 5-5-5 gedurende het groeiseizoen, en in de herfst, is een standaardgegeven bij bonsaiprofessionals in Japan. Een late groeispurt is er helemaal niet aan de orde.

Je kunt gerust stellen dat stikstof nodig is in elke fase van de ontwikkeling van een plant ook in de herfst. Bonsai zijn ook planten. Het is een verkeerde stelling te denken dat stikstof enkel de groei stimuleert.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten