CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

maandag 10 november 2014

De stamlijn: het hart van elke bonsai

John Armitage schreef ooit: "Wanneer een boom beschikt over een goed hart, zal het altijd een goede boom zijn. Met een boom die niet beschikt over een goed hart mag je doen wat je wil. Het zal nooit een goede boom worden."

Het hart van een een boom, het punt van waaruit alle kracht, elegantie, ... vertrekt is uiteraard de stam. Het esthetische karakter van de boom wordt grotendeels bepaald door het uitzicht van de stam.

Eén van de vaardigheden die een bonsailiefhebber moet verwerven is het leren lezen van de stambeweging. Je houdt hier vooral rekening met: wortelaanzet, dikte, beweging, tapsheid. 

Onderstaande oefening, die we samen met Kevin Wilson doen, laat telkens dezelfde boom zien, vanuit hetzelfde camerastandpunt. De gele lijn duidt de stamlijn aan terwijl de rode lijnen de spreiding van de nebari weergeven.

We starten met de achterzijde van de boom.
We zien een zeer sterke wortelbasis. De stamlijn daarentegen is van een mindere kwaliteit: weinig beweging. De meeste van de achterste hoofdtakken zouden verwijderd moeten worden wat een proces van jaren inhoudt om terug nieuwe groei op de gewenste plaats te krijgen. Deze boom zou beter een leven als tuinboom tegemoet gaan dan als bonsai.
We draaien de boom enkele graden naar links. Meteen merk je dat de nebari aanzet verzwakt. De stamlijn krijgt wel iets meer beweging. Een boom van deze grootte heeft een sterke wortelaanzet nodig en dit is nu niet meer het geval. Het krachtige uitzicht is weg. De top van de boom draait weg van het oogpunt van de kijker. Ook dit is niet veelbelovend.
Bijna hetzelfde verhaal als het vorige. Meer beweging in de stam maar zwakkere nebari. De stam verschijnt zo maar uit de grond wat een minder stabiel beeld geeft. Ook de top kijkt weer weg van de toeschouwer.
De boom wordt nog een paar graden verder gedraaid. De nebari ontwikkelen zich rechts heel sterk en links dan weer heel zwak. De stambeweging is goed maar draait volledig weg van de toeschouwer. Om deze gebreken te verbeteren zou de boom een andere inplantingshoek moeten krijgen en zouden er in de top grote wijzigingen moeten gebeuren.
De nebari op dit beeld komt zeer krachtig over maar het feit dat de stam wegkijkt van de toeschouwer doen dit teniet. Je merkt in de laatste twee afbeeldingen dat slechts kleine details de boom een ander beeld geven.
We komen stilaan terug bij de uiteindelijke voorkant van de boom. Je merkt al een zeer sterke nebari, alleen de stamlijn is nog niet dat.
De voorzijde van de boom: sterke nebari en zeer goede stambeweging. Toch zijn er nog problemen: de eerste oude tak wijst naar de kijker toe, de andere takken zijn niet perfect, ze wijzen naar boven en de top moet ook verbeteren. Evenwel de uitspraak van John Armitage in gedachten, het hart van de boom zit goed.
Kevin Wilson besluit de eerste tak te verwijderen. De snoeiwonde zal weggewerkt worden door de aanleg van een shari en het maken van een jin.


De boom na het frezen, bedraden en opnieuw vormen: een hele verbetering.
De boom 18 maanden later. Hij heeft een nieuwe voozijde die heel wat beweging vertoont. De eerste tak werd verwijderd en omgevormd tot een mooie jin met bijpassende shari die de beweging naar beneden toe nog eens accentueert. Het "hart" van de boom is nu goed zichtbaar door de takken anders te plaatsen.
De boom krijgt nu rust om te herstellen ondanks het feit dat hij er zeer krachtig en gezond uitziet.

Bron © Bonsaibasho

Geen opmerkingen:

Een reactie posten