CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

woensdag 26 november 2014

Gespleten persoonlijkheid

De volgende Juniperus werd in open veld opgekweekt en stevig terug gesnoeid om nieuw loof op te bouwen maar de stam was veel te dun en vertoonde daardoor weinig tapsheid en maturiteit.

voor
na

Zoals op de foto's te zien, werd de stam gesplitst om aan tapsheid te winnen. 2/3 van de stam bestaat uit dood hout. Daardoor kan de ingreep gemakkelijk en risicoloos uitgevoerd worden. Omdat het splijten al vanuit de wortels gebeurt wordt de techniek uitgevoerd tijdens het "verpottingsseizoen".
De boom wordt uit zijn pot genomen en de wortels aandachtig bestudeerd. Vertonen deze een sterke en gezonde ontwikkeling, dan kan de stam gesplitst worden.
Nadat bepaald is waar de snede gemaakt zal worden, gebruiken we een scherpe zaag, zagen door de wortelkluit, snijden de stambasis een weinig aan en laten de rest van de wortels met rust. Hoe meer wortels we ongemoeid laten hoe beter.
Vervolgens boren we een aantal gaten in de stam daar waar we wensen dat de boom niet zal splijten. Op deze manier ontstaat de meest natuurlijke splijting.


De insnijding is heel goed te zien: vanuit de stambasis en weg van de voorgeboorde gaten.
Vervolgens nemen we een houten wig en slaan de wig in de snede.
De wig wordt dieper geslagen tot de splitsing plaats vindt. We houden wel in de gaten dat de boom niet te ver splijt.


Wanneer het gewenste resultaat bekomen is wordt de punt van de wig naar buiten geklopt en verwijderd zodat het breedste deel van de wig als blokje de splitsing in stand houdt. 
Beschadigde wortels worden gesnoeid en de boom wordt terug in de pot geplaatst.
Een verdere verbreding kan volgend seizoen gebeuren. Voorlopig laten we nu de boom met rust.

Bron © Bonsaibasho
Relaterend artikel: hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten