CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

zondag 16 november 2014

Laatste kans voor witte den

Deze statige witte den werd drie jaar geleden ingevoerd en is sindsdien maar achteruit gegaan. Het is yamadori, geen geënt exemplaar, dat zich altijd krachtig en gezond toonde.

Het afgelopen jaar is hij echter zo danig achteruit gegaan dat zonder drastische ingreep van overleven geen sprake meer kan zijn.

Op de foto zijn afgestorven gebieden zeer duidelijk zichtbaar en ook de top geeft een droog uitzicht. Alleen wortelproblemen kunnen aan de basis van het probleem liggen.
Na onderzoek van de wortels wordt dit aangetroffen.
Een stervende wortelmassa. Voorzichtig wordt de rest van de wortelkluit gereinigd (gewassen) om te kijken hoeveel wortels nog tekenen van leven vertonen.
In normale omstandigheden zou deze wortelpartij onvoldoende zijn om de boom te laten overleven. Onze enige hoop is toepassing van een radicale strategie.

Een mengeling van HB101 en water waarin sphagnummos gedurende 15 min mag trekken.
In een vijvermand wordt boomschors op de bodem gelegd die als drainage dienst zal doen.
De resterende wortels worden ingepakt met het met HB101 doorweekte sphagnummos.
De boom wordt in de mand geplant en stevig verankerd.
Nu moet alleen nog het stervende en reeds afgestorven loof verwijderd worden zodat de energie kan gestopt worden in nieuwe wortelgroei.
De boom wordt op een verwarmde ondergrond geplaatst en zal ook de winter doorbrengen in een "verwarmde" ruimte. Deze behandeling is de enige manier op enige kans op succes.
Bron © Bonsaibasho

PS. Noot van de auteur: "Spijtig genoeg overleefde de boom de ingreep niet. Drie maanden later vertoonde hij geen enkel teken van leven meer. Misschien ware het beter geweest een conservatievere techniek toe te passen (de boom terug in de volle grond plaatsen) dan te experimenteren met HB101, boomschors en sphagnum."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten