CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

vrijdag 21 november 2014

Opfrissen van een larix

Onderstaande boom was wat verwaarloosd. Eén zijde van de stam was nagenoeg kaal en vertoonde halfweg een lelijke verdikking. Het onderste deel had te kampen met verrotting.

Het rotte gedeelte werd verwijderd en uitgefreesd door Kevin Wilson. De boom deed het vrij goed tot vorig jaar toen de laagst gelegen tak stierf en verwijderd werd. De tak veranderde bijgevolg in een jin. Het gevolg van de ingreep was het verlies aan karakter.

Het plan was om het winterbeeld van de boom te upgraden en tegen vele bonsairegels in toch iets speciaals als eindproduct over te houden. Om dit te verwezenlijken dienden drie stappen ondernomen te worden:
  • het freeswerk moest opnieuw aangepakt worden;
  • de fragiele, holle stam moest dringend behandeld te worden;
  • de witte kleur van de jinvloeistof moest weg.

Stap 1
Verwijderen van de restanten van de jinvloeistof en de nerven van het dode hout opfrissen. Met een Dremel en stalen borsteltje werd de karwei geklaard.
Het volgende werk bestond erin het freeswerk bij te werken.


Om het holle aspect van de stam nog meer te benadrukken werd naast de kleine holte een tweede "laag" aangebracht die iets minder diep in de stam gaat. Op deze manier wordt je oog naar het diepst liggende deel in de stam geleid.
Het resultaat.
Om het dode hout te beschermen wordt Polaroid B72 gebruikt (meer uitleg over het product hier).
Voor stabilisatie van het rotte hout wordt Polaroid lijm gebruikt.
De lijm werd in en over de zwakke delen gespoten en met behulp van een borstel open gewreven. Na een opdroogtijd van een uur was de glans verdwenen en had het hout een natuurlijk uitzicht.
Vervolgens werden de dieper liggende delen met zwarte verf extra geaccentueerd. Naarmate je dieper kleurt verminderd de verdunning van de verf zodat je een langzame overgang krijgt van kleur.
Het resultaat: extra fragiel uiterlijk dat het winterbeeld van de boom ten goede zal komen.
Bron © Bonsaibasho

Geen opmerkingen:

Een reactie posten