CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

dinsdag 11 november 2014

Witte den ziek of niet ?
Late zomer, begin herfst merk je dat pinussen bruine naalden vertonen. Je boom is helemaal niet ziek het is een normaal natuurlijk proces. Net zoals loofbomen stoten naaldbomen hun naalden af. Er is echter wel een verschil: bij een loofboom gebeurt dit massaal tot hij volledig kaal is, bij een naaldboom worden enkel de twee- of driejarige naalden afgestoten terwijl de jonge naalden behouden blijven.

Een zieke naaldboom ziet er als volgt uit:
Bij een zieke witte den bijvoorbeeld merk je dat de naalden van voor aan de tak verkleuren en dat deze verkleuring zich verder zet over gans de tak, terwijl andere gebieden van de boom volledig gezond lijken. De oorzaak kan ofwel een schimmelinfectie zijn of een probleem aan de wortels. 
Een ander voorbeeld: dood loof tegenover gezond loof.
Hier zie je een gezonde nieuwe groei met oude bruine naalden. Deze laatste verwijder je gewoon met de hand. Ze komen van zelf los. Hier is geen sprake van ziekte.
Dezelfde tak na de behandeling. Ziet er heel wat frisser uit.
Op de tak die vastgehouden wordt zie je vooraan de nieuwe groei. Achter deze jonge groei merk je een aantal oude naalden. Deze zullen op een later tijdstip ook verkleuren en verwijderd moeten worden.

Wat met takken die afsterven ?
Bij witte dennen valt het vaak voor dat kleinere, binnen liggende takken als gebrek aan licht afsterven. Geen licht is geen energie en de tak wordt afgestoten. Ook dit is een natuurlijk proces. Je verwijdert deze takken en maakt er desnoods een jin van.

Indien grote takken afsterven is een ander verhaal aan de orde waar je best even de "vakman" raadpleegt.

Wat met de voeding ?
Blijf voeding toedienen tot eind oktober.

Bron © Bonsaibasho

Geen opmerkingen:

Een reactie posten