CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

woensdag 12 november 2014

Zieke azalea heeft hulp nodig

Onderstaande cascade had te kampen met heel wat problemen. Een schimmelinfectie tastte de wortels aan en de boom diende in het voorjaar verpot te worden in een ondiepere pot.
Zo zag de boom er twee jaar geleden uit. Van een schimmelinfectie was helemaal nog geen sprake. De voornaamste oorzaak kwam van de gebrekkige drainage van de grote pot.
De boom werd met de hulp van Peter Warren verpot maar had, door het verlies aan wortels, duidelijk nood aan een herstelperiode. Wortels van een azalea zijn verschillend van andere bomen en sterven snel af maar groeien anderzijds snel terug aan. Het gaat hem om de juiste timing van de ingreep.

Einde van de zomer werd de boom zeer intensief behandeld met een fungicide die hem door de ergste infectie hielp maar het gedane kwaad bleef in bladeren en stengels zichtbaar. Het best was om te wachten tot de boom bijna verwelkt was om de fungicideoplossing intensief toe te dienen. Een zeer extreme methode maar de enige manier om de boom een kans tot overleven te bieden.

Het volgende voorjaar, toen de boom zich opmaakte om zijn kleurenpracht te tonen volgde de volgende ingreep. Om hem terug volledig op kracht te laten komen werden alle bloemknoppen verwijderd. Zo kon alle energie gaan naar het ontwikkelen van nieuwe bladgroei. Deze nieuwe groei werd heel goed opgevolgd en onderhouden.
We zien bloemknoppen met oud, ziek en rottend loof. In dit stadium zouden we nieuwe groei stimuleren en oude groei onderhouden. Ons doel ligt nu echter anders. Het is de bedoeling om nieuwe groei extra te stimuleren en ons van de oude, zieke bladeren te ontdoen.

De behandeling in beeld
Een beeld van de top van een stengel: een bloemknop, frisgroene nieuwe groei en de oudere donker gekleurde bladeren.
Eerst wordt de bladknop verwijderd samen met de oude blaadjes door de rode kleur gemarkeerd.
Na het snoeien blijft alleen de nieuwe groei over. Deze handeling zal over de ganse boom uitgevoerd worden. Alle bloemknoppen en oude blaadjes worden weggesnoeid. De boom zal zijn vorm verliezen maar dit is op dit ogenblik bijzaak.
Ondertussen wordt de boom met het fungicide en insecticide behandeld zodat hij ziektevrij wordt.
Bron © Bonsaibasho

Geen opmerkingen:

Een reactie posten