CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

woensdag 3 december 2014

Evenwichtige groei bij zwarte den: herfstwerkje

De sterkste groei bevindt zich altijd in de top, de zwakste dan weer onderaan in de boom.
Een echt herfstwerkje voor dennen: overtollige, oude naalden verwijderen, sterke scheuten snoeien en nieuwe, blijvende knoppen reduceren tot twee.
We starten altijd in het zwakke "gebied" van de boom. Meestal vinden we deze beneden, binnenin of op schaduwrijke delen van de boom. Tel de naaldparen van de groei van dit jaar en gebruik dit aantal als gemiddelde. Zoek vervolgens de minst sterke knop en neem deze grootte als gemiddelde maat.
Op deze boom werden 15 naaldparen en twee knoppen weerhouden voor volgend jaar.
Omdat we noch naalden, noch knoppen kunnen bijplakken dient sterkere groei aangepast te worden aan deze zwakkere groei om het evenwicht in de boom te behouden.
Ga op zoek naar de medium groei in de boom. Deze zal meer naald- en knopgroei vertonen dan het zwakke deel. Meestal vind je dit in de buitenste en middelste delen van de boom omdat hier meer zonlicht kan opgevangen worden. De foto toont een voorbeeld. De naalden zullen tot 12 - 15 paren teruggebracht worden.
Resultaat na het verwijderen van de naalden.
Na het verwijderen van de naalden komen de knoppen aan de beurt. We tellen in dit voorbeeld drie knoppen: één sterke en twee evenwaardige zijknoppen.
De middelste, sterke knop wordt verwijderd. Deze ingreep verzekert niet alleen een evenwichtige groei maar door de ligging van de zijknoppen zal bedraden later ook gemakkelijker zijn.
Onderstaande foto toont een sterke groei merkbaar aan de lengte van de scheut, het aantal naalden en knoppen. Deze groei is te vinden in de top van de boom.


Het aantal naalden is terug gebracht tot 10 paar.
De overtollige knoppen werden verwijderd tot er een paar over bleef dat tegenover elkaar ligt.


Origineel artikel: "Fall Balancing Act with Japanese Black Pines" © Nebari Bonsai


Geen opmerkingen:

Een reactie posten