CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

woensdag 17 december 2014

Opbouwen stam Carpinus betulus
Augustus 2011: Bovenstaande stam was, zonder de nodige ingrepen, niet bruikbaar als "bonsaistam". Ook al had hij een zekere omvang hij was veel te lang en de takken waren in verhouding ook niet O.K. Dikke takken in de top en dunnere takken beneden, verre van ideale opbouw.
September 2011: Toen de boom uit zijn container genomen werd viel meteen op dat hij niet in de beste grond was neergepoot. De kwaliteit en ontwikkeling van de wortels sprak boekdelen.
November 2012: Herfst een jaar later. De stam was tot de juiste hoogte gereduceerd, verpot en bemest zodat hij tijdens de afgelopen lente en zomer naar hartenlust kon groeien.
Ook de nieuw gekozen top ontwikkelde zich uitstekend. Hij won duidelijk in omvang zodat de nieuwe stamlijn bepaald kan worden.
Omdat de boom terug in volle grond zou geplaatst worden (verdikken van de stam en secundaire vertakking stimuleren) werd aan drastische vormsnoei gedaan. 
Februari 2013: De haagbeuk in zijn nieuw bed. Het bed is een ideaal alternatief voor het groei in volle grond. Sterke groei boven als ondergronds is verzekerd.
Merk op dat, hoewel de toptak gekozen is, er een grote resterende stomp van de originele stam werd overgelaten. Het is aan te raden om te wachten tot de lente om deze gepast terug te brengen tot de gewenste lente. De wonde zal sneller genezen en er is door de op gang gekomen sapstroom ook minder kans op indringen van ziekten.
December 2014: de boom na twee volle groeiseizoenen. De toptak heeft vrijuit mogen groeien om aan dikte te winnen.
Ondertussen werden de blijvende takken gesnoeid om de toekomstige takkenstructuur te verbeteren.
De stomp was in de zomer van 2013 verwijderd.
December 2014: Hoewel de wonde niet zichtbaar is aan de voorzijde van de boom, van bovenaf daarentegen is ze wel duidelijk aanwezig.
Om de tapsheid van de boom nog sterker te maken wordt de toptak terug gesnoeid tot de eerste vertakking die als nieuwe top dienst zal doen.


December 2014: De toptak is nu 2 cm dik, lichtje bedraad en naar boven gericht.

Origineel artikel: "Devolping a Hornbeam Bonsai Trunk" © Harry Harrington

Geen opmerkingen:

Een reactie posten