CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

woensdag 10 december 2014

Wintersnoei Acer palmatum

Acers zijn snelle groeiers en snoeien is daarom geen overvloedige luxe omdat niet alle takken bruikbaar zijn in de ontwikkeling van een boom. Wanneer de bladeren het binnenaanzicht niet langer verbergen, zijn de late herfst of de winter het ideale moment om deze klus te klaren (?). Vaak lijkt het alsof we twee stappen vooruit nemen en één achteruit maar een lange termijnvisie leert ons dat dit niet zo is.Voor en na het snoeien. De rode strepen tonen ongeveer waar
de snoeisnede gemaakt werd.

Het doel op dit ogenblik is de fijne vertakkingen te verbeteren. De sterke groei van het afgelopen jaar heeft bij de secundaire vertakking gezorgd voor te lange uitlopers. De snoei zorgt ervoor dat de internodieën korter bij elkaar komen te liggen wat een fijne vertakking ten goede komt. Een gouden regel: alles terugsnoeien tot twee vertakkingen.Voor en na het snoeien. 

Winter, het ideale moment om te snoeien ?

Net zoals bij berk en haagbeuk heeft een Acer last van "bloeden" wanneer er gesnoeid wordt tijdens de foute periode. Het sapverlies bij bomen in de vrije natuur kan soms zelfs zo erg zijn dat binnen een half uur een glas kan gevuld worden.
De sapdruk begint met zich op te bouwen in het begin van de winter. Op het einde van de winter is deze zeer hoog. Hij zorgt ervoor dat voldoende voedingsstoffen klaar zijn voor het moment dat de lente begint. Alle sappen moeten tot boven in de boom geraken en daarom begint de boom hier al mee op het einde van het vorige seizoen. Snoeien op het einde van de winter is dus uit den boze.
Het best kun je snoeien als de boom nog in blad staat en liefst na 21 juni. Nu is het probleem dat we aan de verfijning van de takken enkel kunnen werken als de boom kaal staat. Een regel is dan de snoei uit te voeren bij het begin van de winter tot nieuwjaar. 

Kan een boom dood bloeden ?

Neen. Je moet wel op de correcte manier snoeien want anders kan het grondig fout gaan. Het bloeden stopt meestal spontaan al zijn er gevallen gekend waar het wel veertien dagen duurde.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten