CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

donderdag 26 februari 2015

Japanse witte beuk: lentewerk

Snoei
Onderstaande boom werd een aantal jaren geleden ingevoerd vanuit Japan en kreeg de nodige aanpassingsperiode. Het moment is nu gekomen om een aantal ingrepen te doen zodat de boom meer tot zijn recht komt.
De boom telt 50 jaar en is mede zijn ouderdom wat uit zijn vorm gegroeid. De romp is niet perfect en drastische snoei is nodig om nieuwe groei te stimuleren en tot herstijlen over te gaan.
Vorig jaar werd de boom, nadat de bladeren pas uitgelopen waren, terug gesnoeid tot twee exemplaren wat een overvloed aan nieuwe interne scheuten op gang bracht. Dit jaar echter was de kroon zo dicht begroeid dat weinig van de nieuwe interne scheuten, als gevolg van gebrek aan licht, enige levenskans zouden krijgen.
Daarom werden net na het uitlopen van de nieuwe toppen deze teruggesnoeid tot twee bladeren.
Twee weken later volgde een nieuwe inspectie. Onderstaande foto toont uitlopen van vijf bladeren die terug gebracht werden naar twee. Het betreft hier natuurlijk de sterke scheuten. De zwakke werden gerust gelaten.
Eens deze ingreep voltooid kregen de zwakkere interne scheuten de kans zich te ontwikkelen. Door selectie om sterkere scheuten terug te snoeien of te verwijderen krijgen de nieuwe de kans zich volop te ontwikkelen binnenin de boom.
Bladsnoei
Een gezonde beuk met een goed ontwikkeld wortelstelsel zal een massa kruin aanmaken bestaande uit te grote bladeren als vooraf niet aan vroege, gerichte knopsnoei gedaan wordt. Omdat de winters in onze contreien onvoorspelbaar zijn en terugsnoeien tot op één knop niet zonder gevaar (deze moest maar eens bevriezen) werd knopsnoei gelaten voor wat het is.

Het gevolg is natuurlijk een veel te dicht begroeide kruin waar heel wat snoeiwerk (bladsnoei) nodig is om licht binnenin toe te laten.

De techniek is vrij eenvoudig. Je neemt de hoofdnerf van een blad tussen duim en wijsvinger en plooit dit dicht.

Met een schaar wordt een snede aangebracht vanaf de top schuin naar achter.

Het verwijderde deel ziet eruit als volgt:Geen opmerkingen:

Een reactie posten