CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

donderdag 2 april 2015

Nijpen lentekaarsen bij zwarte den

Ontwikkelen van goede bonsai betekent het toepassen van steeds dezelfde filosofie: 
  • eerst opbouwen van de stam door het ontwikkelen van een krachtige, gezonde takkenstructuur;
  • vervolgens komen de takken aan de beurt. We focussen op een minder sterke groei om de dichtheid te bevorderen.
Dit klinkt eenvoudiger dan het in werkelijkheid is. Wanneer we de overgang maken van de stam naar de takken vertonen de meeste bomen een te krachtige groei. Daarom zijn er een aantal strategieën voor handen om dit tegen te gaan:
  • Verminderen van de voedingsstoffen. Wanneer dit echter te radicaal gebeurt kan het de boom verzwakken. Een Pinus dient bovendien zeer vitaal te zijn als we beginnen met het verwijderen van de kaarsen.
  • Verminderen van zonlicht en/of water is een andere optie. Ook dit is vaak niet zonder gevolgen want een boom heeft nu eenmaal zonlicht en water nodig om in form te blijven.
  • Het reduceren van de lentekaarsen is een andere mogelijkheid die we even van naderbij bekijken.
Op het moment dat de kaarsen beginnen te groeien nijpen we een deel weg met de vingers. De hoeveelheid die weggenomen wordt hangt af van de lengte, lees sterkte, van de kaars.
Hieronder een voorbeeld van een 11-jarige zwarte den.
Het is de bedoeling om een kleine boom te maken. Wanneer de stam de gewenste dikte bereikt heeft, kunnen we de langste kaarsen nijpen en zo de groeikracht die de boom ontwikkeld terug dringen.

De techniek.
We nemen de kaars tussen wijsvinger en duim
en verwijderen het bovenste deel.
Bij deze den werd van de langste kaarsen de helft weggenomen. De kleinere werden ongemoeid gelaten.
In dit stadium van ontwikkeling werd niet meer van de kaarsen weggenomen om het evenwicht te behouden. Zoals je ziet is het nijpen van de kaarsen niet hetzelfde als het verwijderen ervan. Het nijpen gebeurt voordat de naalden zich ontwikkelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten