CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

donderdag 28 mei 2015

Acer palmatum: opbouwen takkenstructuur

De variëteiten bij deze soort zijn bijna onuitputtelijk maar wat wel gezegd mag worden: een Acer in je collectie geeft meteen een meerwaarde omwille van zijn opvallende aanwezigheid in zowel lente, zomer, herfst als winter. 

1. De normale snoei
Afhankelijk in welk ontwikkelingsniveau de boom zich bevindt, wordt teruggesnoeid tot twee bladparen eens de scheut een lengte van drie tot vijf bladparen bereikt heeft. Indien nodig kunnen storende, individuele grote bladeren meteen na het verschijnen verwijderd worden. Deze zullen geleidelijk vervangen worden door kleinere bladeren eens het bladerdek in dichtheid toeneemt.
Om toe te laten dat binnen liggende knoppen zich kunnen ontwikkelen worden scheuten dicht bij (of aan) de stam, onderaan de takken, of te groot in omvang, verwijderd.

2. Bladsnoei (verwijderen ganse blad)
Bladsnoei wordt alleen op gezonde bomen toegepast in het midden van de zomer. Deze techniek pas je best niet toe bij zwakkere Acers met rode bladeren bladeren. Groenbladerige bomen reageren goed op de ingreep maar het is af te raden de techniek twee jaar op rij uit te voeren. Zeker wanneer er in hetzelfde jaar aan wortelsnoei werd gedaan. 
Bladsnoei heeft tot doel de internodiën en de grootte van het blad te verkleinen alsook de bladdensiteit te verhogen. De ingreep verzwakt de boom en kan in sommige gevallen het tegenovergestelde effect hebben.

3. Snoeien van takken
Snoei je in het begin van de lente dan heeft de boom de neiging hevig te bloeden. Dit kan wat geremd worden indien hij vooraf wortelsnoei onderging. Het lijkt me daarom ook beter de techniek uit te voeren na de bladval in de herfst.

4. Nijpen nieuwe scheuten
Het doel is kortere internodiën te verkrijgen. De Acer palmatum ontwikkelt sterke internodiën met zwakke (geen) vertakkingen en dichtheid. Daarom dient bij jonge scheuten onmiddellijk ingegrepen te worden.
In de lente worden de eerste jonge scheuten verwijderd. Het zijn immers de sterke scheuten die het eerst verschijnen. Door deze meteen te verwijderen zullen de lange internodiën die deze scheuten met zich meebrengen, achterwege blijven.
De techniek: Open, met behulp van een pincet, de nieuwe blaadjes net voor het opengaan en verwijder het centrale deel. Als je wacht tot deze handeling met de vingers kan uitgevoerd worden, ben je te laat. Twee weken later zal een nieuwe, maar zwakkere scheut met korte internodiën verschijnen. Door de sterkste scheuten te verwijderen ga je een evenwichtigere boom creëren.

5. Internodiën Acer palmatum
Bij alle loofbomen is het aan te raden om scheuten met korte internodiën te behouden en deze met lange te verwijderen. Om een evenwichtige loofmassa te verkrijgen dienen deze laatste altijd onder handen genomen te worden.Korte en lange internodiën
Vertakking op een tak met lange en korte 
internodiën

In het eerste geval zal het in de toekomst zeer moeilijk zijn om een aanvaardbare loofmassa op te bouwen.
Als je tijdens het snoeien de keuze hebt tussen het verwijderen van scheuten of takken met lange of korte internodiën, kies dan steeds voor het verwijderen van de tak met de lange. In de toekomst levert dit een dichte loofmassa op.
Behoud je de scheuten met langere internodiën dan zal dit resulteren in een minder dichte loofmassa met open ruimtes.

6. Gebruik van een saptrekker
Een techniek die je bij alle loofbomen, en zeker bij Acers, kunt gebruiken is het gebruik van de saptrekker. Deze techniek zorgt ervoor dat de ontwikkeling van sterke groeiers getemperd wordt.
Nijp alle apicale knoppen, behalve deze die als saptrekker gebruikt zal worden.
De saptrekker wordt gebruikt als energievreter en verhindert ontwikkeling van sterke uitlopers op andere plaatsen.
Wanneer de eerste groeigolf voorbij is, kan de saptrekker verwijderd worden. Indien je de ganse tak aan dikte wil laten winnen kun je de saptrekker ook laten staan.

Origineel artikel: "Acer palmatum/Japanese Maple" © Harry Harrington

Geen opmerkingen:

Een reactie posten