CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

dinsdag 19 mei 2015

Lentesnoei Acer buergerianum

Dat de Acer buergerianum een snelle groeier is, is algemeen geweten. Kenmerkend is dan ook dat op een relatief korte periode een degelijke vertakking opgebouwd kan worden. Daisaku Nomotu, zeer getalenteerde leerling van Kihachi En, beweert dat op drie jaar tijd een boom kan klaargestoomd worden tot Kokufu niveau. Snoeien en bedraden, drie maal per jaar en dit gedurende drie jaren levert voldoende vertakking op (in Japan wel te verstaan waar we over een ander klimaat spreken dan in het kikkerlandje van ons).
In onze klimaatgordel is drie maal per jaar een gedeeltelijke snoei het meest haalbare. En omdat we niet mogen verwachten dat nieuwe scheuten, warmer weer scheppen kunnen we alleen maar werken met krachtige groei om tot een vergelijkbaar resultaat te komen. 

De boom begin mei:Klaar voor de eerste snoeibeurt

De algemene vorm van de boom is O.K. Het doel dit jaar: verdikking van de primaire takken en verbeteren van de fijnere vertakkingen. Daarom worden waar geen verdikking gewenst is alle lange scheuten verwijderd. Alle takken die dikker moeten worden, worden bedraad een mogen een tijd ongecontroleerd groeien. Het resultaat ziet er niet uit maar geduld is een fijne deugd.De boom na de eerste snoei.

Onderstaande foto toont de boom juist voor de eerste blaadjes ontluiken. Het is duidelijk dat de onderste takken niet veel langer zijn dan deze die zich hoger in de boom bevinden. Bovendien missen ze de nodige vertakking zoals deze in de top.
De boom voor het ontluiken van de bladeren.

De boom een aantal jaren geleden. De achterzijde was toen voorzijde en de lange scheuten waren een poging om op een snelle manier verdikking te verkrijgen.Lange scheuten om verdikking te verkrijgen.

De lange scheuten leverden vrij snel primaire takken op, duidelijk te zien op de volgende afbeelding.Achterzijde van de boom

Vrijuit laten groeien van takken bewijst zijn nut maar er dient wel uitgekeken te worden als deze bedraad zijn. Het is de bedoeling de draad lang genoeg te laten zitten zodat de takken de gewenste positie aannemen. Evenwel moet extreem ingroeien van de draad vermeden worden. Een buergerianum herstelt snel van kleine wonden maar door zijn groeikracht wordt een kleine ingroei snel een diep draadletsel.

Origineel artikel: "Trident maple bonsai - spring cutback" © Jonas Dupuich

Geen opmerkingen:

Een reactie posten