CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

dinsdag 5 mei 2015

Opbouw van een iep

Op dit moment van het jaar is de ulmus in volle expansie. Het ideale moment om aan gezonde bomen wat opbouwende verbeteringen aan te brengen.
Onderstaande boom onderging een marcottering om de tapsheid van de stam te verbeteren. 
Na de ingreep werd de boom gedurende een paar jaar terug in volle grond geplaatst en mocht vrijuit zijn zin doen. Terug in een trainingsbak werden alle takken verwijderd en werd de stam teruggebracht tot het punt waar een nieuwe leider de tapsheid optimaal tot zijn recht zou laten komen.

Maart 2014 na snoei een eerste vormgeving.Ondanks het terugplaatsen in volle grond is er nog heel wat werk te doen aan de tapsheid van de boom. Daarom wordt gekozen om een offertak in de top van de boom vrijuit te laten groeien. Dit zorgt niet alleen voor de verdikking van de nieuwe leider maar ook versnelt dit het proces om de grote snoeiwonde te laten helen.
De takopbouw in deze fase van ontwikkeling is niet zo voor de hand liggend. Er vormen zich nogal gemakkelijk bobbels waar takken met enig volume gesnoeid worden. Misstappen dienen daarom zoveel mogelijk vermeden te worden. Na iedere snoei-ingreep ontspringen drie nieuwe scheuten die te energiek zijn om als toekomstige tak dienst te doen. Deze worden dan ook verwijderd zodat dieper liggende en minder sterk groeiende knoppen de kans krijgen zich te ontwikkelen.

Een maand later, april 2014.De scheuten die in het totale concept van de boom passen worden onmiddellijk bedraad en in de gewenste positie geplaatst. Op deze manier voorkomt men om achteraf onnodige ingrepen te moeten doen.

Januari 2015. Deze voorzijde toont niet het beste
beeld van de worstelvoet maar wel de stambe-
weging.


Januari 2015. Deze voorzijde toont het beste
beeld van de worstelvoet maar heeft dan
weer minder beweging van de stam.Eens de inplantingshoek en beweging van de eerste tak bepaald, wordt de tak de kans gegeven dikker te worden door de uiteinden vrij te laten groeien. De snoeipunten wijzen best naar beneden zodat een nieuwe knop aan de bovenzijde kan verschijnen. Iepen lopen vrij gemakkelijk uit maar niet overal. Toch bestaat er een kleine trucje om dit proces te beïnvloeden. Laat met behulp van bedraden de bladeren in alle richtingen en bochten wijzen. De knoppen zullen in dezelfde richting verschijnen als de bladeren.
Bij een goed ontwikkelde takkenstructuur wil je naar boven gerichte knoppen zodat je de latere takken kunt plaatsen zoals je wil.

De opbouw van een goede takkenstructuur:

  • Verwijder alle oude takken. Dit kan op elk ogenblik van het jaar maar het best doe je dit op het einde van de winter of begin van de lente.
  • Laat de nieuwe scheuten minimum 10 cm en maximum 30 cm schieten afhankelijk van de stamdikte en hoogte van de boom.
  • Bedraad de nieuwe scheuten en breng er beweging in. De beweging bij het verlaten van de stam is best iets naar boven gericht, de eerste bocht wijst naar beneden. Wissel af met op-neer en links-rechts (vermijd onder-links, onder-rechts, boven-links, boven-rechts = kurkentrekker-effect).
  • Laat de tak onbeperkt groeien maar vermijd ingroeien van de draad. Verwijder de draad wanneer dit dreigt te gebeuren en bedraad opnieuw.
  • Snoei de draad tot 1/3 terug van zijn uiteindelijke lengte (toekomstbeeld).
  • Wacht met opnieuw te bedraden tot de tak ongeveer 10 cm gegroeid is en herhaal het proces.
  • Eens de secundaire vertakking voltooid hoeft er meestal niet meer bedraad te worden.
  • De tertiaire vertakking wordt verkregen door snoeien. Controleer in de lente en laat groeien tot de zomer. Heb je meer dan 10 cm groei snoei terug.

April 2015. De takken hebben een lengte van onge-
veer 30 cm.


Na wat opkuiswerk.Geen opmerkingen:

Een reactie posten