CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

zaterdag 6 juni 2015

Online beginnerscursus

Begin deze week lanceerden Bjorn Bjorholm en Bonsai Empire hun online beginnerscursus.
Tot 08 juni is de cursus te verkrijgen voor $ 19,99. Nadien zal de prijs waarschijnlijk verhogen. Jonas Dupuich kreeg de toelating om de cursus vooraf al eens in te kijken en geeft een korte visie.

De cursus is zeer overzichtelijk opgebouwd en eenvoudig in gebruik. Zelf kostte het hem, pauzes inbegrepen, twee uren om de 17 lessen te doorlopen. Iedere les behandelt één onderwerp, bv. 'verpotten', dat gestoffeerd wordt met behulp van videobeelden en schriftelijke nota's.
De meeste lessen worden kort gehouden (tussen de 3 - 6 minuten). De langste les duurt 18 minuten.
Qua navigatie is het geheel eenvoudig te doorlopen en van uitstekende kwaliteit. We zijn trouwens van beide ontwerpers niets anders gewoon.Voorbeeld navigatie les 2: Wat is bonsai?

Toelichting bij de beelden wordt voorzien door Oscar Jonker (Bonsai Empire) en Bjorn Bjorholm.Oscar Jonker


Bjorn Bjorholm

De cursus is hoofdzakelijk bedoeld voor beginnende bonsailiefhebbers die nog geen ervaring hebben met bonsai op een hoger niveau. Ook ervaren ratten kunnen genieten van de prachtige beelden van bomen en tuinen maar zullen de technische kant van de cursus te basic vinden.

De opbouw van de cursus is geen stap-voor-stap-handleiding. Het geeft je de mogelijkheid meer over bonsai te weten te komen en geeft je een invalshoek om met je bomen aan de slag te gaan.

Jonas vindt de sterkste les deze die je op weg helpt om je eigen boom te creëren. Het is ook de meeste gedetailleerde en geïllustreerde. Bjorn Bjorholm helpt je op weg om geschikt materiaal te kiezen en leidt je door de daaropvolgende stappen: welke voorkant kies ik, welke takken selecteer je, hoe correct bedraden, waarop letten bij verpotten... Hij gebruikt hiervoor een juniperus shimpaku.Verfijnen juniperus shimpaku

Zoals reeds gezegd is de cursus voorzien van prachtig fotomateriaal dat je ergens anders op het internet ook kunt vinden. Dat je bomen door het volgen van de cursus zullen verbeteren is voor de beginneling een feit. Je krijgt een basis aangeboden die een fundament legt tot verder nadenken over datgene wat je aan het doen bent. Bovendien worden een aantal mythes uit de wereld geholpen. Zo is het bijvoorbeeld leuk om te zien dat het knijpen van een juniperus nog maar eens wordt afgeraden. Prachtige voorbeelden


Tokonoma opstelling woning Nobuyuki Yanai

Wat kan beter ?
  • Hoe kom je aan goed, betaalbaar materiaal ?
  • In de les over bedraden wordt de techniek uitstekend behandeld, maar er komt meer bij kijken dan dat. Misschien in een volgende cursus ?Close-up bedrading

Eén van de leukste lessen is deze waar, dmv time-lapse fotografie, Bjorn Bjorholm gedurende vier dagen aan een witte den werkt. Het is interessant om te zien en te weten hoe lang het duurt om een boom correct te stileren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten