CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

maandag 3 augustus 2015

Acer rubrum krijgt nieuw kleed

Deze Acer werd vorig jaar ontdaan van alle draad en kreeg een jaar de kans om vrijuit zijn "goesting" te doen. Af en toe werden de toppen wel wat teruggesnoeid om hem toch wat in toom te houden.


Een gegeven dat op bovenstaande foto's niet te zien is: de stam is volledig hol.


Achter het ontstaan van de holle stam schuilt een geschiedenis. Een achttal jaren geleden werd de boom aangekocht. Hij was toen 3,6 m en zou in de tuin geplant worden. Om in de auto te passen werd hij, zonder verder bij na te denken, gereduceerd tot ongeveer één meter. Het was midden zomer en de boom bloedde enorm. Omdat hij een wisse dood tegemoet ging werd er op aanraden van Ray Aldrige een bonsai van gemaakt. De wortels werden gesnoeid en de boom afgezaagd tot een hoogte van ongeveer 25 cm. De ingreep hield een groot risico in (zo'n werk doet men in de winter of vroege lente) maar door het terugsnoeien van de wortels werd de opname van water beperkt. Het gevolg was het rotten van de boom in het centrum. 
Het ontstaan van de holle stam berust louter op puur toeval en hoe vreemd het ook mag klinken, de boom leeft.Topaanzicht

Analyse
De lange takken groeien recht naar boven.

Het is de bedoeling deze terug naar beneden te brengen en wat structuur te scheppen.

Verpotten
Eerst wordt de boom verpot. De grote wortels werden eerder verwijderd en vele haarwortels ontwikkelden zich.


Nadat de wortelkluit is opgekuist, komt de stam aan de beurt. Met een oude tandenborstel worden binnen- en buitenkant onder handen genomen.


Dan komt de keuze van de pot. Omdat het een vrouwelijke boom is ligt de keuze voor de hand: een ronde pot.


De boom na het verpotten:
Snoeien en bedraden
Deze tak staat niet op de juiste plaats en groeit recht omhoog. Weg.

Deze tak, ook wel waterloot genoemd, mist alle tapsheid en is dikker dan degene waaruit hij ontsproot. 
En zo gaat het verder. Waar drie of meer takken staan reduceren we tot twee. Recht opwaarts of neerwaarts groeiende takken worden verwijderd en snoeien we terug tot dunnere takken of knoppen. We zorgen dat we van dik naar dun werken met de tapsheid in het achterhoofd.
Vervolgens een interessante clustering als gevolg van een willekeurige vertakking. In dit geval is het de kunst de natuurlijkheid te behouden zonder dat er een knots ontstaat.Deze tak zal behouden worden omdat het effect moeilijk te verkrijgen is met bedraden en als het zo al aanwezig is wordt het zeker behouden. Dus weg met de naar boven wijzende broeder.
De boom is nu klaar om in draad gezet te worden. Normaal zou een oude knar als deze niet extreem zwaar bedraad worden maar aangezien dit als een overgangsjaar beschouwd wordt, wordt er op deze regel een uitzondering gemaakt.
Deze tak moet rechts naar beneden.
De volgende dient wat naar achter gebogen te worden.
Deze moet dan weer naar beneden.


De top van een loofboom heeft ongeveer altijd dezelfde structuur:Het resultaat
Linker zijdeRechter zijdeAchterzijdeStambasis voorzijdeVoorzijde

Aan de voorzijde merk je het zwakke punt van de boom.

Alleen dit is er nog nodig:

Voor
Na

Origineel artikel: "Red Maple Rebuild en Repot" © Adam's Art

Geen opmerkingen:

Een reactie posten