CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

donderdag 13 augustus 2015

Creatie op een platte steen

Waarom op een "slab" en niet in een pot ?
Vooral om esthetische redenen. Het natuurlijk overkomen komt veel meer tot zijn recht dan wanneer je een boom in een pot plaatst. Bovendien heb je de mogelijkheden om natuurlijke materialen te gebruiken wat dan weer de harmonie ten goede komt.
Naast het esthetische- is er ook het praktische aspect. Twee elementen die een boom zeker nodig heeft zijn warmte en lucht. Door de boom bovenop een slab te plaatsen hebben ze aan deze twee elementen zeker geen gebrek. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over wortelsnoei. Dit gebeurt op een natuurlijke manier. Eens de wortels uit de klei groeien sterven de groeipunten af.
Een boom die correct op een slab geplaatst is kan gemakkelijk 15 jaar verder.

Vorm van de slab
Je hebt tweel mogelijkheden:
- De slab is vlak. Automatisch gebeurt "lucht wortelsnoei".
- De slab is komvormig. De wortels hebben de neiging het diepste punt van het grondmengsel op te zoeken en gedragen zich zoals de wortels in een pot.

Aan het werk (foto's © Nobuyuki Kajiwara)


De wortelsnoei is achter de rug en met behulp van Keto wordt een omwalling geboetseerd. De wal heeft de vorm van de slab.

De draden welke de creatie zullen fixeren, worden op hun plaats gebracht. Voorheen werden de nodige gaten in de flab geboord. 
De wal is klaar. De verankeringsdraden zijn nu beter zichtbaar.

De wal wordt gevuld met een laag akadama.
De boom wordt op het grondmengsel geplaatst. Er wordt nagegaan of deze de juiste inplantingshoek heeft en of de plaats waar hij staat correct is.
Eens aan deze voorwaarden voldaan, wordt de wal van beneden naar boven verder opgebouwd. De boom wordt met de spandraden vastgezet.
De Keto wordt verder aangebracht tot de volledige wortelkluit bedekt is.
De Keto wordt bedekt met mos. Met een pincet worden de mosranden goed aangedrukt.
Een paar maanden later.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten