CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

woensdag 16 september 2015

Juniperus chinensis: onderhoud

Naar het einde van de lente merk je, vooral binnenin de boom, de ontwikkeling van vergeeld loof. De reden is eenvoudig: oude, zwakke groei met gebrek aan zonlicht. Dit vergeelde loof dient verwijderd te worden in de lente of de herfst. Het is best dit loof te verwijderen omdat bij verwijdering je juniperus in de toekomst geen vergeeld loof meer zal aanmaken.
Van nature uit stoot een juniperus dit loof af. Door het zelf te verwijderen behoud je niet alleen de balans in je boom, je stimuleert bovendien de groei van jong, gezond en krachtig loof.
Dit proces is niet alleen bij juniperussen  meer tevens bij alle coniferen het geval.

Een voorbeeld: een Juniperus chinensis 'Itoigawa', rijpend om een latere vorming te ondergaan. De groei is helemaal uit balans maar vertoont dank zij de nodige bemesting een stevige groei.
Op onderstaande foto is dit duidelijk te merken. Ook veelvuldig aanwezig is de vruchtgroei.
In de zwakkere zones van de boom is het vergeelde loof duidelijk te zien.
In de lagere etages van de boom is het verschil in groeikracht duidelijker. Willen we deze takken van afsterven behoeden, dan moet het oude, zwakke loof over de ganse boom verwijderd worden.
Voor de snoei


Na de snoei

Na het snoeien van het oude loof worden de bessen (echte energievreters) verwijderd.
Zolang de topjes van het zwakke loof groen blijven kunnen deze behouden blijven.
Vergelen de topjes, verwijder je dit zwakke loof.
De tak na een volledige opkuis.
Merkbaar is het verschil in sterkte: sterke toppen, zwakker loof naar binnen toe. Willen we sterke looftoeven dan snoeien we terug tot twee à drie waaiers. In de zwakkere zones snoeien we niet. We elimineren enkel het zwakke, gele loof.
Na de opkuis:
2 opmerkingen: