Zopas vernam ik dat Peter Adams zondag is overleden. Via deze weg wensen we zijn familie en vrienden alle sterkte toe in deze moeilijke tijden.
CHOWA ZOUTLEEUW

woensdag 27 november 2013
Rust in vrede
Zopas vernam ik dat Peter Adams zondag is overleden. Via deze weg wensen we zijn familie en vrienden alle sterkte toe in deze moeilijke tijden.
maandag 25 november 2013
Oude bladeren verwijderen: deel 2
Er zijn honderden manieren om oude bladeren bij loofbomen te verwijderen. Veel is afhankelijk van de soort, de ouderdom, stadium van verkleuring, ...
Dit artikel toont hoe je bladeren verwijdert met de hand, de vingers en met behulp van materiaal.
De eerst twee voorbeelden tonen een Japanse beuk. Typisch voor deze soort: niet alle bladeren worden in de herfst of winter afgestoten. Daarom is hulp nodig zodat de knoppen zich in optimale omstandigheden kunnen ontwikkelen. Omdat de knoppen van deze soort vrij groot en fragiel zijn, kan het blad verwijderd worden door het met de vingertoppen door het blad weg te trekken in tegenovergestelde richting van de groeirichting.
Wanneer de bladeren, om wat voor reden ook, moeilijk te bereiken zijn wordt gebruik gemaakt van een pincet. Voor het wegnemen van het blad gelden dezelfde regels als hierboven.
Bij jongere bomen van deze soort kun je het verwijderden van de bladeren drastischer en veel sneller uitvoeren, zonder dat er enige schade wordt toegebracht.
Veel eenvoudiger en sneller gaat het verwijderen van oude bladeren bij de Japanse esdoorns. Deze kunnen verwijderd worden door met de handpalm rond de stam lichtjes naar de top toe te trekken terwijl de handpalm gesloten wordt. Op deze manier verwijder je bijna al het oud materiaal met één handbeweging.
Onderstaande foto toont een jonge esdoorn met jonge, krachtige takken. De bladeren worden met de hand verwijderd. Voor de bladeren in de top wordt een pincet gebruikt (te delicaat).
zondag 24 november 2013
Werken met tuinplanten
Het hoeven niet altijd yamadori's te zijn. Ook met eenvoudig materiaal kun je tot een mooi resultaat komen.
Het resultaat vind je hier.
vrijdag 22 november 2013
woensdag 20 november 2013
Oude bladeren verwijderen
Bij bladverliezende bomen is het aan te raden de bladeren die niet op natuurlijke wijze af zijn gevallen handmatig te verwijderen. Dit zorgt er niet alleen voor dat meer licht binnenin de boom kan, wat knopvorming stimuleert, maar het houdt insecten weg die er anders zouden op overwinteren.
Opvallend was wel dat, hoewel het grondmengsel vochtig was, daags na het ontbladeren water diende toegevoegd te worden. Zelfs een kale boomn blijft water verbruiken.
zondag 17 november 2013
donderdag 14 november 2013
woensdag 13 november 2013
Zonder electrisch materiaal
Op de blog van Kingii wordt getoond dat het niet altijd nodig is om jins te creëren met behulp van geavanceerd materiaal.
maandag 11 november 2013
zondag 10 november 2013
Kleine yamadori met grote toekomst
Zaterdag: Workshop bij Karamatsu.
Dirk gaf Omers Pinus sylvestris, vorig jaar uitgegraven in Frankrijk, zijn eerste stilering.
Dirk gaf Omers Pinus sylvestris, vorig jaar uitgegraven in Frankrijk, zijn eerste stilering.
Zaterdag gaf Dirk Omers Pinus sylvestris, vorig jaar uitgegraven in Frankrijk, zijn eerste stilering.
donderdag 7 november 2013
Halve boom wordt shohin
Omdat deze boom oorspronkelijk weinig potentieel bevatte ging Tony Tickle over tot een drastische ingreep.
Met behulp van een splijttang werd de levende ader van het dode hout gescheiden. Dit gebeurde zeer behoedzaam om het levende deel niet te beschadigen.
Het resterende, levende deel werd ingepakt met een natte doek. Vervolgens werd koperdraad van 3 mm dikte aangebracht. De draad werd met behulp van tape op zijn plaats gehouden.
Vervolgens rolde Tony de levende ader op en drukte deze zo dicht als kon tegen de stam aan. Dan werd de boom in een pot geplaatst.
Twee maanden na de ingreep leeft de boom nog steeds. Hij wordt dit jaar met rust gelaten om te herstellen.
woensdag 6 november 2013
dinsdag 5 november 2013
maandag 4 november 2013
Een top creëren bij een witte den
Het correct vormen van de top bij een bonsai in wording is voor velen onder ons niet de eenvoudigste opdracht. De fotoreportage in Michael Hagedorns laatste post brengt hopelijk wat meer duidelijkheid.
Geen twee bomen zijn het zelfde. Wat de meeste
'toppen' wel gemeen hebben is, ook
al zijn ze terug gesnoeid, een lange uitgroei. Om de
toch enige dichtheid te creëren dienen we veel
bochtenwerk uit te voeren.
|
Bijna klaar. De takken werden als slangen rond een
fictief middelpunt gekruld. Hoe meer bochten je
legt des te kleiner en compacter wordt de top.
|
Abonneren op:
Posts (Atom)
Deze blogs worden binnenkort in handige categorieën overgeplaatst naar de Bonsai Blogs van Bonsaihobby.