CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

woensdag 11 juli 2012

Zomer: opgepast voor extreme temperaturen

Het is in ons land niet uitzonderlijk dat we tijdens de zomer geconfronteerd worden met dagen van extreme (lees > 30° C) temperaturen. Houdt zo een periode langer aan dan is het aan te raden om extra oplettend te zijn.
We denken dan aan uitdroging van onze bonsai, maar zijn er nog andere nadelige effecten die we zeker niet uit het oog mogen verliezen?

1. Temperatuur, vochtigheid en verdamping

Bomen gedijen, afhankelijk van de soort, het best bij temperaturen tussen de 20°C en 30°C. Hogere temperaturen kunnen leiden tot schade, ja zelfs het sterven van de boom.
In onze steken is het zo dat warme temperaturen gepaard gaan met een droge luchtvochtigheid. Dit heeft als gevolg dat bomen hun vocht sneller verdampen.


2. Vochtverlies tijdens warme periodes


Een bijkomend probleem bij snel vochtverlies via de bladeren is de vertraging van vocht opname door de wortels. De verdamping van water via de bladeren gaat sneller dan de wateropname via de wortels. Een water tekort tijdens de dag wordt normaal gecompenseerd door vocht opname tijdens de nacht (ervan uitgaande dat de bodem voldoende vocht kan vasthouden). Bij extreme warmte is het echter zo dat de temperatuur 's nachts onvoldoende afkoelt zodat de verdamping via de bladeren door gaat. Is het de volgende dag opnieuw extreem warm, dan is dit nefast voor de boom.
De bladeren, gaan net als in de herfst, in een rustperiode. Ze verkleuren en vallen af.


3. Warmte stress


In deze periode is er nog stikstof in de bodem aanwezig als gevolg van de bemesting. Als gevolg van de hitte kan deze stikstof schadelijk zijn voor de boom. De stikstof zorgt er nl. voor dat opgeslagen voedingsreserves door de boom verbruikt worden. Omdat als gevolg van de warmte geen voedingsstoffen worden aangemaakt moet toedienen van stikstof beperkt worden omdat deze anders in de wortels wordt opgeslagen en daar schade aanricht.
Hitte stress maakt de boom ook gevoeliger voor schimmels en ziektes. Het verlies van bladeren en takken, zonnebrand op takken en stammen, remming van wortelgroei en nieuwe scheuten werkt dit nog in de hand.


4. Problemen met de wortels


De bodem van een bonsai die in volle zon staat kan gemakkelijk oplopen tot 60°C. Deze temperatuur kan leiden tot beschadiging van de nebari en wat erger is het afsterven van het wortelstelsel.
Verbrande wortels zijn ook gevoeliger voor wortel ziektes. Het is dan ook niet onmogelijk dat wortelrot vaker het gevolg is van de hitte dan van overdreven natte periodes.


Bescherming van je bonsai tegen extreem hoge temperaturen


Er zijn een aantal eenvoudige oplossingen om veel ellende te voorkomen:

  • Plaats je boom in een schaduwrijk milieu door bijvoorbeeld gebruik te maken van schaduwnetten.
  • Plaats je bomen niet boven een stenen ondergrond. Gesteente geeft stralingswarmte wat het effect van hoge temperaturen nog eens verhoogt.
  • Geef 's morgens water. Watergift tijdens de middag zal je potten helpen afkoelen. Vermijd wel om dan de boom te bewateren.
  • Geen stikstof toevoegen tijdens langere warme periodes.
  • Plaats je bomen bij elkaar of boven een plantrijke ondergrond. Dit zorgt voor een extra luchtvochtigheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten