Drie weken geleden kreeg Peter Tea de opdracht om de kaarsen van deze zwarte den te verwijderen.
|
Bij het verwijderen van de kaarsen werk je altijd van boven naar beneden. Op deze manier behoud je overzicht op je werk. De kaarsen van de vorige zomer werden bij deze boom reeds verwijderd. De tak op de foto heeft twee kaarsen die verwijderd worden. In sommige gevallen is de ondergeschikte kaars heel klein. Nochtans is het belangrijk om ook deze kaarsen te verwijderen. Het is zelfs zo dat sommige kaarsen bestaan uit slechts één naald. Ook dan is verwijderen de boodschap.
|
Eerst verwijdert Peter Tea de secundaire, kleine kaars. |
Vervolgens verwijdert hij met een scherpe schaar de centrale kaars. Zo werkt hij de ganse boom af.
|
Soms komt Peter Tea tijdens het proces takken tegen die gesnoeid moeten worden. Dit wordt wordt natuurlijk in één moeite mee gedaan. Op de foto zie je zo'n tak, een sterke uitloper op het einde van een zwakke tak. Doe je niets dan zal de sterke uitloper steeds sterker worden en de zwakke tak steeds zwakker. Omdat de boom al goed ontwikkeld is kan dit snoeiwerkje nu zonder problemen gebeuren.
|
De sterke uitloper is verwijderd. De zwakkere uitloper heeft nu ruimte en licht om verder uit te groeien. Een mooi voorbeeld van vorm snoei.
|
Deze boom bezat een zwakke onderste tak. Door de nodige ingrepen is hij uitgegroeid tot een sterke tak. Bedraden zal helpen om een betere spreiding van de takken wat ten goede komt aan de verdere ontwikkeling van de tak.
|
De tak werd bedraad maar de kaarsen zijn niet verwijderd zodat hij sterker kan worden. Wanneer de binnenste delen van de tak zich verder hebben ontwikkeld en de uiteinden de komende jaren sterker zullen uitlopen wordt het proces van terugsnoeien gestart.
|
Enkele opmerkingen over het bedraden van de boom
Aangenomen dat de boom in een goede conditie verkeert kan de zwarte den na het verwijderen van de kaarsen bedraad worden. Zelfs zware buigingen kunnen uitgevoerd worden. Er dient wel opgelet te worden om geen extreme draaiingen uit te voeren omdat het cambium tijdens het groeiseizoen snel loskomt van het kernhout.
Bedraden kan voor de boom ook zeer stressvol zijn. Een ganse boom bedraden is minder stressvol dan het bedraden van een paar delen van de boom. Het brengt de boom uit balans en omdat het meestal zwakkere delen zijn die bedraad worden kunnen deze afsterven. Het is nl. zo dat een boom de drang heeft om steeds maar verder te groeien. Als de boom voelt dat de sterke delen moeiteloos groeien en de zwakkere door bedrading steeds onder stress komen te staan, dan zal de sapstroom naar de zwakker gebieden beperkt of zelfs afgesneden worden met afsterven tot gevolg.
In het bovenstaande voorbeeld werd de ganse boom van zijn kaarsen ontdaan. Van de onderste tak werden geen kaarsen verwijderd maar deze werd wel bedraad. Zo werd de "stress" over gans de boom verdeeld wat de groei van de boom ten goede komt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten