CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

donderdag 1 augustus 2013

Stevige jongen die Taxus baccata

Lente 2011
De stambasis van de boom meet 46 cm. Er was al een eerste aanzet om dood hout te creëren ondernomen ongeveer twee jaar nadat hij werd uitgegraven. Omdat een aantal gebieden van de boom nog veel te zwaar overkomen dient verder freeswerk ondernomen te worden.
Rechterzijde van de boom: veel wortels vragen om verfijningswerk.
De boom komt uit een bos en was oorspronkelijk 20 m hoog. Hij werd afgezaagd op een hoogte van 2 m en met behulp van een kettingzaag uitgehold. Nadien werd er pas gestart met het fijnere freeswerk.
Rechterzijde van de boom: dit effect zou rondom de boom bereikt moeten worden.
Het dode hout wordt met behulp van een Makita  906, ondertussen niet meer verkrijgbaar in de handel, wat meer "open gesperd".
Ruw werk als voorbereiding op het fijnere.
De omtrek van de wortels wordt bijgewerkt zodat ook hier meer beweging ontstaat.
  


Met de gasbrander worden restanten van het freeswerk verwijderd en krijgt het dode hout een natuurlijker uitzicht. 
Resultaat na één dag werk.
Dag 2: aanbrengen van meer details.
Meer gaten worden aangebracht.
Interne freessporen worden weggewerkt.
Delicater uitzicht zoals een boom in de vrije natuur.Voorzijde krijgt stilaan een oud, verweerd uiterlijk.


Tevreden met het resultaat.

Alvorens werd overgegaan tot het bewerken van de linker- en achterkant van de boom, werd gekozen om de tapsheid en de beweging in de stam aan te pakken. Dit kon alleen door het interne dode hout  fijner te maken zodat het flexibeler en gebogen zou kunnen worden. 

Een moeilijk en zeer secuur werk.Verticale inkepingen dienden gemaakt te worden zodat het hout los kwam en gebogen kon worden.
Met een decoupeerzaag het levende deel van het dode gescheiden.Nadat de levende ader van het dode hout was gescheiden werd dit laatste met de brander bewerkt gedurende ongeveer een uur. Alle sporen van het freeswerk dienden verwijderd te worden.  Om de buiging te fixeren werd een schroef aangebracht. Met behulp van koperdraad bracht men het geheel op de gewenste plaats.

De tapsheid en beweging zijn al veel beter.De derde dag wordt er vooral gewerkt aan de linker- en rechterzijde van de stambasis.Het dode oud wordt zuiver gemaakt en de levende ader wordt verkleind.
Sinds de laatste verpotting was de levende ader aanzienlijk verkleind.
Het voorbereidende werk is voltooid. De afwerking is voor morgen.
Met de Makita werd de lange wortel verkleind en vorm gegeven.

De voorzijde van de boom werd met een jinproduct behandeld. Omdat Will geen voorstander is van de hevige witte kleur van het product wordt nadien nog behandeld met een houtverharder.De vierde sessie bestond erin de linker- en achterzijde van de wortelbasis te verfijnen.In de toekomst zal nog meer levend hout verwijderd worden.


Netjes geschuurd en ingesmeerd.Origineel artikel: "Taxus baccata. Big Boy!" © Will Baddeley


Geen opmerkingen:

Een reactie posten