CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

vrijdag 7 december 2012

Draad verwijderen

Steeds weer lees je: "verwijder draad voordat deze ingroeit". Velen van ons volgen deze raad dan ook op en enkel in 50% van de gevallen is het werkelijk nodig.


Bovenstaand voorbeeld toont een draad die rond de tak spant. Deze mag nog een tijdje blijven zitten. Moesten we hem op dit ogenblik verwijderen dan zou het vooropgestelde doel helemaal verloren gaan. Omdat het nu herfst is en het cambium niet meer groeit blijft de draad minstens zitten tot in de lente. Dan wordt er opnieuw gecontroleerd (dat draad in de winter verwijderd moet worden is een fabel). 

De vraag die we ons moeten stellen bij het verwijderen van draad is tweedelig:
  1. Hebben we te maken met een loof- of naaldboom ?
  2. Is de draad werkelijk ingegroeid ?
Naaldbomen
Bij naaldbomen laat je best de draad wat ingroeien. De gevormde takken zullen vlugger op hun plaats blijven. Doen we dit niet dan hebben we werk voor niets uitgevoerd. 

Loofbomen
Probeer de draad te verwijderen net voor hij in de bast snijdt. Meestal is dit onmogelijk maar dit proberen na te streven is aangewezen. Snijdt de draad te fel in dan is de kans groot dat de tak zal afsterven.

Het verschil tussen naald- en loofbomen zit in het feit dat de cambiumgroei bij naaldbomen veel sterker is wat de twijgen flexiebeler en buigzamer maakt. Takken van loofbomen zullen dus sneller fixeren. Bovendien speelt het esthetisch element ook een rol. Littekens zijn bij bladverliezers zichtbaarder eens ze hun loof verloren hebben.



Deze foto toont een deel van de dezelfde boom waar de draad dringend verwijderd moet worden. Verwijder slechts een paar wikkelingen en laat de rest van de draad zitten.

Relaterend artikel: "Verwijderen van draad"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Deze blogs worden binnenkort in handige categorieën overgeplaatst naar de Bonsai Blogs van Bonsaihobby.