CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

zaterdag 16 maart 2013

Verpotten van een Japanse Esdoorn

Deze Japanse Esdoorn werd verkregen na marcotteren.



Uitkammen van de wortels

De nieuwe wortels hebben zich goed ontwikkeld. De volgende stap is de spreiding en vertakking van de wortels te verbeteren alsook het samensmelten.

Eerst worden de wortels gewassen, uitgekamd en terug gesnoeid. Het verwijderen van de oude aarde is heel belangrijk omdat kleine bodemdeeltjes het proces van samensmelten kunnen verhinderen.


De boom na het "wortelwerk"

Vervolgens wordt de boom in een veel te grote houten kist geplaatst. Het licht gekleurde mengsel is puimsteen. Dit bevordert de afwatering. Middenin wordt een mengsel van Akadama, lava en puimsteen aangebracht.


De kist heeft een opzettelijk gekozen groot formaat. Dit geeft de boom de kans om gedurende meerdere jaren in dezelfde pot te blijven voordat hij verpot moet te worden. Hierdoor kunnen de wortels zich beter ontwikkelen dan wanneer ze jaarlijks moeten verpot worden.


De boom is klaar voor verankering

Vervolgens wordt de boom verankerd en bemest. Om het samensmelten te bevorderen wordt mest toegebracht dicht bij de stam. Onder het aangebrachte mest groeien fijne, kleine wortels die gemakkelijk met elkaar versmelten (dit geldt trouwens ook voor andere loofbomen).


Dertig jaar later



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Deze blogs worden binnenkort in handige categorieën overgeplaatst naar de Bonsai Blogs van Bonsaihobby.