Sinds Bonsai Today #20 en Boon Manakitivipart ermee uitpakten kweken vele bonsailiefhebbers hun zwarte dennen op in een vergiet. De voordelen zijn dan ook groot:
- goedkoop in aanschaf;
- voorhanden zijn van verschillende maten;
- perfecte drainage;
- ...
Jonas Dupuich liet zijn zwarte dennen in hun vergiet tot ze de gewenste stamdikte bereikt hadden. Dan werden ze in een trainingspot geplaatst om de takken verder te verfijnen.
Toen Jonas een bezoek bracht aan de tuin van Mr. Iwakiri merkte hij dat deze Japanse meester zijn zwarte dennen gedurende het volledige ontwikkelingsproces in een vergiet liet staan. Voortgaande op de geboekte resultaten van Mr. Iwakiri mag gesteld worden dat verpotten van de bomen in een bonsaipot niet noodzakelijk is om de fijnere ontwikkeling te bevorderen.
In een volgend stadium.
|
Opvallend was de kwaliteit van de schors bij deze bomen. Bomen die in containers gekweekt worden vertonen vaak een grove schors.
Idem
|
Verrassend om zien was de grootte van sommige bomen ten overstaande van hun vergiet. Zolang de bomen voldoende water krijgen kan een klein vergiet volstaan.
Grote boom in kleiner vergiet.
|
In een hoek van de tuin stond onderstaande klepper, stamdikte 20 cm, in een klein vergiet. Onder het vergiet was een schotel geplaatst die voorkwam dat de boom te droog kwam te staan. Een klein gaatje in de schotel, op de foto gedicht met een eetstokje, zorgde er dan weer voor dat bij veel regenval, door het stokje te verwijderen, voldoende afwatering verzekerd was.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten