CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

maandag 22 december 2014

Nieuwe wortels enten bij Acer campestre




In 2005 werd deze Acer voor vijf jaar in volle grond geplaatst met als doel de stam in volume te doen toenemen.
Tegelijk met het planten kreeg hij een tourniquet net boven de wortelvoet om een betere wortelspreiding te verkrijgen. Het was, zoals je kunt zien, een verdeeld succes.




Lente 2005: de wortels werden terug gesnoeid. De tourniquet had aanvaardbaar werk geleverd. De wortels vertoonden een redelijke spreiding op dezelfde hoogte. Maar het kon beter. Drie dikkere wortels, met weinig vertakkingen, aan de voorzijde van de boom en zo goed als geen wortels aan de achterzijde.
De boom werd in een container geplaatst om te herstellen.




Lente 2006: het herstel verliep voorspoedig en kenmerkend voor Acers de wortels hadden zich rijkelijk ontwikkeld.
De foto toont de achterzijde van de boom. Het litteken van de touniquet is nog zichtbaar. De wortels die zich ontwikkelden staan te diep en dienen in het midden van de rode cirkel te komen. Door gaten op deze hoogte te boren was getracht nieuwe wortelgroei te stimuleren maar dit was niet gelukt.




Juni 2006: twee zaailingen werden ge-ent aan de voorzijde en één aan de achterzijde van de boom. Eén van de dikke hoofdwortels werd ook gespleten. Het doel van deze ingreep is dubbel. Je verkrijgt twee nieuwe wortels, die zich op hun beurt weer vertakken, en je verhoogt de tapsheid.




2007: aan de achterzijde van de stam werden nog eens vier nieuwe enten aangebracht.




Lente 2010: drie jaar later en de enten aan de achterkant van de stam zijn goed aangeslagen. Omdat de enten vrijuit hadden kunnen groeien werden ze begin 2009 teruggesnoeid zodat ze volledig afhankelijk zouden worden van de sapstroom van de boom.




Alle overbodige restanten werden verwijderd en met wondpasta afgedekt. De wonden worden goed beschermd omdat Acers in deze tijd van het jaar de gewoonte hebben om overvloedig te bloeden. Op deze manier vangen we dit natuurlijk proces wat op. Rechts boven was de ent niet aangeslagen. In een later stadium zal opnieuw geprobeerd worden.




De wortels na opkuis. Je merkt dat een deel van de oorspronkelijke wortels nog steeds aanwezig is.




Met freesmateriaal en de nodige takken worden overbodige delen verwijderd. Dit stimuleert de groei van nieuwe haarwortels wat op langere termijn de spreiding weer ten goede komt.




Close up van de eerder gespleten wortel. De enten op de splitsing hebben hun werk gedaan.




Resultaat van de ingreep: een horizontale wortelspreiding.




2010: de Acer in zijn nieuwe pot. Volgende opdracht: verbeteren van de takkenstructuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Deze blogs worden binnenkort in handige categorieën overgeplaatst naar de Bonsai Blogs van Bonsaihobby.