Het principe is vrij eenvoudig: door het scheuren van houtvezels en het wegtrekken van stukjes hout wordt een natuurlijk uitziend beeld nagestreefd. De vezels worden altijd in de lengterichting van de tak verwijderd. Op deze manier krijg je een resultaat dat onmogelijk met elektrisch gereedschap kan bekomen worden.
Er zijn wel beperkingen. Niet alle soorten zijn ideaal om deze techniek op toe te passen. Zo zijn Pinussen bijvoorbeeld minder bruikbaar dan Juniperussen. Bij Pinus is het handig om vers dood hout onmiddellijk te bewerken. In plaats van te scheuren breken oudere dode partijen vlug.
De Sabina is minstens 150 jaar oud en komt uit de Spaanse bergen. Omdat de boom nog niet behandeld is vinden we op de stam veel loskomende schilfers. Op het middelste deel van de stam stond een stomp. Een restant van een verwijderde tak bij het uitgraven.
Na het isoleren van de levende ader aan de voorzijde van de
boom. Het dode hout komt meteen tot zijn recht.
|
Met een scherp mes worden de dode delen van de schors verwijderd tot het levende hout (cambium) tevoorschijn komt.
Om op zoek te gaan naar de levende ader gebruikt Harry Harrington de volgende werkwijze: zoek een plek op de boom waarvan je zeker bent dat deze dood is. Reepje na reepje wordt voorzichtig verwijderd tot je aan het cambium komt.
Eens de levende aders gevonden kan er gedetailleerd aan het dode hout gewerkt worden. Door de techniek te gebruiken in het eerste deel van dit artikel, konden naar hartenlust vezels verwijderd worden vooraleer het geheel werd afgewerkt met de brander en een borstel.
Vooraleer de jinvloeistof aan te brengen, is het best de boom eerst te benevelen met water. Zo wordt het product beter opgenomen. Het aanbrengen van jin-vloeistof is niet alleen nuttig als bescherming, het stelt je bij het in vorm zetten van het loof in staat om 'fouten' te herstellen. Zo zie je op het onderste deel van ons voorbeeld het menselijk ingrijpen i.p.v. het natuurlijke.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten