CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

zaterdag 27 oktober 2012

Oude bladeren verwijderen

Herfst: het wordt kouder en loofbomen verliezen hun bladeren. Hier en daar blijft een blad aan de boom, wachtend tot mensenhanden het verwijderen. De ideale gelegenheid om te bekijken hoe je bomen het gedurende het afgelopen groeiseizoen gedaan hebben en een planning op te stellen voor het komende. Door het verwijderen van de resterende bladeren geven we de dieper liggende knoppen de kans meer licht op te vangen om gezond de komende lente in te gaan.

Jonas Dupuich verwijdert de oude bladeren nadat de ganse boom zijn herfstkledij heeft aangetrokken. Hij controleert niet alleen de bedrading op ingroeien maar gaat ook op zoek naar eventueel aanwezig ongedierte, of de boom verplant moet worden en welke de sterke en zwakke takken zijn.Verwijderen oude bladeren

Bij het verwijderen van de oude bladeren bestaat er geen vaste regel omdat dit bij iedere soort verschillend is. Om er achter te komen of je de oude bladeren verwijdert door naar voren te trekken of juist weg van de knoppen is het best een aantal 'proefblaadjes' te verwijderen en te kiezen voor de techniek waar de bladren het minste weerstand bieden. Bij de Stewartia in dit voorbeeld trek je het blad terug en verwijdert het dan. De bladeren van deze soort groeien vanuit de basis van de nieuwe knoppen. Trekken met de groeirichting mee zou de knoppen kunnen beschadigen.
De knoppen van deze soort kunnen net als deze van de beuk groot en kwetsbaar zijn. Hoe kwetsbaarder de knoppen, hoe voorzichtiger je te werk dient te gaan, zeker wanneer deze nog  wat weerstand bieden. De bladeren hebben dan de neiging te breken langs de bladsteel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten