De opkuis van elke boom begint bij de wortelvoet en de stam. Zo ook bij de esdoorn in dit voorbeeld.
De boom heeft een aardige stambasis die aan opkuisen toe is. Omdat de bodem van de pot niet afgedekt wordt starten we met het kuisen van de stam. Dit bespaart dubbel werk achteraf.
Met een scherp bitje worden de losse schilfers van de schors voorzichtig verwijderd. Hetzelfde gebeurt met de groene aanslag van algen. Dit soort van stam met loskomende schilfers, krijg je bij bomen van ongeveer 15 jaar en ouder. De boom in de pot verbleef twintig jaar in de volle grond en dan nog eens tien jaar in een pot.
Bij het schillen van de bast komt een mooie oranje rode kleur te voorschijn. Na een paar weken zal deze opnieuw vervagen en naar grijs over gaan.
Nadat alle losse delen van de schors verwijderd zijn wordt de stam met een messing borstel lichtjes geborsteld. Op deze manier wordt de algenaanslag, die door de jaren heen is opgebouwd, verwijderd.
Het bovenstaande beeld toont de boom na de opkuis. Ook van de wortelvoet werd alle dode materiaal verwijderd.
Dit werkje kun je even goed uitvoeren met een elektrische tandenborstel en wat water. Het resultaat is hetzelfde alleen zul je winnen in tijd.
Na de schoonmaak worden de oude littekens aangepakt. Sommige bonsai liefhebbers storen zich niet aan deze littekens anderen dan weer wel. Peter Tea, de schrijver van het artikel, is ze liever kwijt dan rijk.
Met een scherpe guts worden de littekens opnieuw geopend. Door dit te doen zal de boom extra cambium aanmaken om de wonden te genezen.
Vervolgens worden de wonden met wondpasta afgedekt waardoor deze sneller zullen helen. Zonder de wondpaste zou je opnieuw littekens verkrijgen en dat is uiteraard niet de bedoeling.
Origineel artikel: "The Trident Maple Projects" © Peter Tea
Relaterend artikel: "Mos verwijderen, niet altijd even saai"
Geen opmerkingen:
Een reactie posten