In het vorige artikel werd beschreven hoe de opkuis van een drietand esdoorn kan gebeuren. Vandaag nemen we de takkenstructuur onder handen.
Het is onbegonnen werk om alle scenario's in verband met dit onderwerp in één artikel te bespreken. Peter Tea beperkt zich dan ook tot de ingrepen aan deze boom. Dit geeft je al een beeld waar je met je eigen boom naar toe kan.
Een gouden regel: "De eenvoudigste structuren zijn altijd de beste". Met deze regel in het achterhoofd ontwikkel je mooie takken.
Het afgelopen jaar werden bij deze boom de vormgevende takken bedraad, terwijl de fijnere vertakking het resultaat is van snoeien. Dit laatste gebeurde snel en er werd niet zo veel rekening gehouden met het esthetische. Dit zal nu opgelost worden.
In het centrum van de foto werd een lange tak gesnoeid die naar links groeide. Door deze tak gedeeltelijk te verwijderen tot aan de splitsing krijg je:
- een betere tapsheid,
- de resterende tak zal verder van de stam weg groeien,
- hopelijk back budding op de hoofdtak.
Dit voorbeeld toont takken die verticaal naar boven groeien. Soms kun je door bedrading en buigen deze takken een andere groeirichting geven. In dit geval echter komen ze door hun dikte hiervoor niet in aanmerking. Bovendien groeien vier takken vanuit hetzelfde punt.
De korte pijn dan maar en de takken worden gesnoeid en nadien met wondpasta afgedekt. Taksplitsingen die bestaan uit twee takken zijn nog altijd het mooist.
Wat moeilijker te zien maar deze afbeelding toont de achterzijde van de boom. Verschillende takken groeien naar boven. Sommigen zijn te dik om te buigen terwijl anderen zo recht groeien dat buigen resulteert in onnatuurlijke curves.
Opnieuw is snoeien de enige uitweg en zeg nu zelf: ook de beste.
De boom na het opkuiswerk en de verpotting.
Origineel artikel: "The Trident Maple Projects" © Peter Tea
Geen opmerkingen:
Een reactie posten