Bij het bepalen van het juiste tijdstip wanneer kaarsen dienen verwijderd te worden, komt evenveel kunst als wetenschap kijken. Meestal is achteraf pas te merken wat de gevolgen zijn van een goede of foute beslissing (zie: "Wanneer kaarsen verwijderen ?").
Wanneer je het correcte tijdstip gemist hebt, heb je twee keuzes:
- de ingreep uitstellen tot het volgende seizoen;
- de ingreep toch nog uitvoeren en het resultaat afwachten.
Het artikel laat voorbeelden zien wat er gebeurde bij beide opties: bij sommigen werd de lentegroei gelaten voor wat hij was, bij anderen werd laattijdig gesnoeid.
Onderstaande boom onderging dezelfde ingreep twee weken later.
Verwijdering kaarsen 06/07/2014
|
Zomergroei 29/10/2014
|
Om een extra groeispurt te stimuleren werd een lange tak verwijderd. De stomp vertoont nu een overvloed aan kleine knoppen.
Intense groei
|
Met andere bomen, minder geluk. Onderstaande boom werd op hetzelfde tijdstip van de kaarsen ontdaan als deze in bovenstaand voorbeeld.
Bij de boom valt geen zomergroei waar te nemen. Wel dient vermeld te worden dat deze boom met bovenstaande voorbeelden verschilt in het feit dat hij beschikt over een aantal offertakken.
Bij bomen met offertakken ligt het doel op de krachtige ontwikkeling van de takken. Het verwijderen van kaarsen heeft dan weer het tegengestelde doel: de groei vertragen. De energie die vrij komt bij het kaarsen verwijderen gaat zijn doel dus volledig voorbij en wordt naar de offertakken gestuurd.
In plaats van zomergroei te ontwikkelen waar de kaarsen verwijderd werden, ontwikkelde de boom zomergroei op de offertak. De gesnoeide takken vertoonden wel uitbundige knopgroei het volgende seizoen.
Een maand vroeger werd een andere boom, met offertak, maar eens zo oud (20 jaar) ook van de kaarsen ontdaan. Het resultaat: prachtige zomergroei.
Origineel artikel: "Decandling - how late is too late?" © Jonas Dupuich
Geen opmerkingen:
Een reactie posten