CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

donderdag 26 maart 2015

Acer: tips

Bedraden


Bij het bedraden van een Acer is het aan te raden om de fijnste takjes draadloos te houden. Zo vermijd je dat ze afsterven.








Je brengt de dikkere, bedrade tak in de gewenste positie.



Daarna maak je een kleine draaibeweging om de fijnere ver-
takking te plaatsten.




Enten

In de top van de boom mocht een tak een volledig groeiseizoen doorgroeien om als contactent te gebruiken boven de wonde van een eerder verwijderde tak die in een ongewenste richting groeide.






Met een zaag wordt op de juiste plaats een inkeping gemaakt.



De ent wordt, zoals gebruikelijk, NIET ontdaan van de schors
en in de inkeping geplaatst.







Met twee aluminium draden wordt de ent op haar plaats ge-
houden.



De ent zal nu dikker worden. Na één groeiseizoen wordt op de
plaats van het pijltje de offertak gedeeltelijk ontschorst. Daar-
door gaat er meer energie naar de ent. Wanneer de ent is aan-
geslagen wordt de offertak verwijderd. Bij het verwijderen laten
we een stompje tegen de stam staan. Dit zal op natuurlijke wij-
ze afsterven.

Foto's © Bjorvala Bonsai Studio

woensdag 25 maart 2015

Euonymus alatus progressie

In 2012 startte Michael Hagedorn met de training van onderstaande plant.





Oorspronkelijk stond de boom aan de oever van een vijver en werd door één of ander knaagdier (beverrat) compact gehouden en voorzien van een natuurlijke shari.



Na de eerste selectie van de takken worden de
snoeiwonden bijgewerkt.




Typerend voor Euonymus zijn de lange, draderige wortels.




Na de eerste ingreep.




De boom in 2013 na één groeiseizoen.




De boom in herfsttooi.




Herfstsnoei 2014.




De boom vandaag. De onderste tak rechts mag gedurende een
tweetal jaren vrij groeien om aan dikte te winnen.

Origineel artikel: "Burning Bush revisit" © Michael Hagedorn

zondag 22 maart 2015

Acer buergerianum: werken aan wortels

Het moment om aan de wortels van je Acers te werken. Onderstaand vier voorbeelden.
Vooraf altijd goed zorgen dat de wortels ontdaan zijn van alle grond.

Voorbeeld 1





Belangrijk hier is de vlakke bodem waarop de boom geplaatst wordt. Op deze manier verplicht je de wortels tot spreiding wat de ontwikkeling van mooie nebari bevordert.




Een poging om nieuwe wortels te enten.




Alles zal dit jaar nog uit de bak gehaald worden en verplant.





Voorbeeld 2




Deze groeide een aantal jaren op een CD. Merk de mooie radiale spreiding van de wortels.




Voorbeeld 3

Deze boom werd te diep geplant met als gevolg een wirwar van wortels die nergens op lijken (esthetisch gezien dan).




De enige oplossing: drastisch terugsnoeien.










Voorbeeld 4

Een prachtig gevormde wortelontwikkeling. Gaat voor het eerst in een bonsaipot.








Origineel artikel: "A little Trident Maple Work" © Nebari Bonsai

vrijdag 20 maart 2015

Tijd brengt raad

De afgelopen veertien dagen is "verpotten" zowat de enige bezigheid geweest in mijn bonsaituintje.
Enkele beelden:


Onderstaande eik werd ongeveer 7 jaren geleden uitgegraven in Cochem. Wetende dat deze lieverdjes niet graag met hun voeten laten spelen heeft hij de nodige tijd gekregen om op adem te komen. Na drie uren hard labeur in een beter en kleiner bonsaimengsel geplaatst. Zijn leven als bonsai kan nu gaan beginnen.




De volgende in de rij deze juniperus. Is in een vorige post al aan bod gekomen. Omdat de plant bijna 45° moest kantelen heeft het een aantal jaren geduurd alvorens de wortels langzaamaan aangepast werden aan de nieuwe stand (bijna de helft van de wortelkluit werd gedurende een aantal jaren verwijderd). Eindelijk staat hij nu zoals hij moet staan en kan aan de verfijning begonnen worden.




Twee verwaarloosde acers op de kop kunnen tikken. Allebei hebben ze een prachtige beweging van de stam en schitterende wortelvoet. Alleen wil ik ze iets steviger (hebben nu een hoogte van 30 cm en stamdikte van 5 cm).  Eén werd in een grote, ruime pot geplant, de andere in volle grond geplaatst (kwestie om eens uit te proberen waar het verdikkingsproces het snelst zal verlopen).









Dertien jaren geleden en taxusje gekregen van een duim dikte en een 20 cm hoog. Toen in volle grond geplaatst, enkele jaren vrij laten groeien en na een vijftal jaren telkens uit de grond gehaald en terug geplaatst. Twee jaren geleden alle loof terug gesnoeid en nu in een pot geplaatst.




Deze taxus werd vijf jaren geleden uit een haag gehaald en heeft al heel wat kilometer op de teller staan (op de kop getikt bij Karamatsu). Nog een jaar goed laten genieten van een sterke bemestingskuur en we beginnen eraan.




dinsdag 17 maart 2015

Aandacht voor de wortels

Het blijft een open deur intrappen maar er wordt zo vaak tegen gezondigd: "Werk nooit aan een boom als deze niet in optimale conditie verkeert." 
Een goede gezondheid start bij de wortels. Nu de meeste liefhebbers naarstig bezig zijn te verpotten, komt dit artikel als geroepen. De vorige opmerking in gedachten, is verpotten niet zo maar iets dat we vlug vlug gaan doen, maar vereist de grootste aandacht. Te veel wortels verwijderen kan een boom ernstig verzwakken, zelfs doden. Niet voldoende snoeien kan dan weer leiden tot wortelrot of remt de boom in zijn verdere ontwikkeling tot een goede nebari. Een correcte uitvoering van de techniek kan de boom een boost geven, maakt hem sterker waardoor hij weer sneller herstelt van gedane ingrepen.

De boom in het aangehaalde voorbeeld, een Acer, wordt best verpot in de late winter of vroege lente m.a.w. gelet op de zachte winter is het nu het ideale moment. 
De meeste bladverliezers worden verpot voor de knoppen uitlopen, bij de Acer mag dit iets later. 

In dit voorbeeld wordt gestart met de onderkant van het wortelgestel. Hiervoor dient de boom gekanteld te worden. Nadat de pot verwijderd is stellen we vast dat de wortels minder vast zijn aan de zijde waar we met de sikkel langs gingen om de wortelkluit los te maken. Aan de andere zijde zien we net het tegenovergestelde. Door de boom over te hellen naar de zijde die onaangeroerd is kunnen we werken zonder de minste schade aan de wortels aan te brengen. Daarom wordt altijd gestart met de onderzijde van de wortelkluit.



Zijde waar de sikkel gebruikt werd.



De onaangeroerde zijde.

Het is geen overbodige luxe om ook wat kieskeurigheid aan de dag te leggen bij de gebruikte werktuigen. Zo is de hark het perfecte middel om de kluit uit te kammen (veel minder agressief dan de wortelhaak). Er wordt gewerkt vanuit het midden van de wortelkluit naar de randen toe, parallel met de boombasis.




Het is de bedoeling de basis zo egaal mogelijk te houden. Op deze manier creëer je geen "luchtruimtes". Dit kun je doen door niet te lang op dezelfde plaats te kammen of de wortelkluit in een bepaalde hoek te houden.
Nadat de onderzijde is uitgekamd wordt met de wortelschaar teruggesnoeid tot we een mooi, gelijk en plat vlak bekomen.




Nu de bodem klaar is, kan overgegaan worden naar de bovenzijde van de wortelkluit. Een pincet met gebogen eindpunten is perfect voor deze job. Belangrijk is het pincet niet te hoog te houden. Door een lagere werkhoek te gebruiken bekom je een zachtere aanraking met de wortels wat schade weer tot een minimum herleidt. 



Fout


Juist

Merk op dat het grondmengsel donkerder kleurt naarmate je dichter bij de stam komt. Dit zijn restanten van de meststoffen. Deze worden nauwkeurig en zoveel mogelijk verwijderd om de drainage na de verpotting te blijven garanderen.
Net zoals bij de basis van de wortelkluit worden de wortels gesnoeid.




De job is geklaard.

Origineel artikel: "Repotting a Trident maple: root-work" © Jonas Dupuich

zondag 15 maart 2015

Handig

Juan Andrade gebruikt onderstaande schaar bij het terugsnoeien van de wortels. Simpel en geniaal ter gelijkertijd. Zelf gemaakt, dus (nog) niet op de markt te verkrijgen.






Deze blogs worden binnenkort in handige categorieën overgeplaatst naar de Bonsai Blogs van Bonsaihobby.