CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

dinsdag 17 maart 2015

Aandacht voor de wortels

Het blijft een open deur intrappen maar er wordt zo vaak tegen gezondigd: "Werk nooit aan een boom als deze niet in optimale conditie verkeert." 
Een goede gezondheid start bij de wortels. Nu de meeste liefhebbers naarstig bezig zijn te verpotten, komt dit artikel als geroepen. De vorige opmerking in gedachten, is verpotten niet zo maar iets dat we vlug vlug gaan doen, maar vereist de grootste aandacht. Te veel wortels verwijderen kan een boom ernstig verzwakken, zelfs doden. Niet voldoende snoeien kan dan weer leiden tot wortelrot of remt de boom in zijn verdere ontwikkeling tot een goede nebari. Een correcte uitvoering van de techniek kan de boom een boost geven, maakt hem sterker waardoor hij weer sneller herstelt van gedane ingrepen.

De boom in het aangehaalde voorbeeld, een Acer, wordt best verpot in de late winter of vroege lente m.a.w. gelet op de zachte winter is het nu het ideale moment. 
De meeste bladverliezers worden verpot voor de knoppen uitlopen, bij de Acer mag dit iets later. 

In dit voorbeeld wordt gestart met de onderkant van het wortelgestel. Hiervoor dient de boom gekanteld te worden. Nadat de pot verwijderd is stellen we vast dat de wortels minder vast zijn aan de zijde waar we met de sikkel langs gingen om de wortelkluit los te maken. Aan de andere zijde zien we net het tegenovergestelde. Door de boom over te hellen naar de zijde die onaangeroerd is kunnen we werken zonder de minste schade aan de wortels aan te brengen. Daarom wordt altijd gestart met de onderzijde van de wortelkluit.



Zijde waar de sikkel gebruikt werd.



De onaangeroerde zijde.

Het is geen overbodige luxe om ook wat kieskeurigheid aan de dag te leggen bij de gebruikte werktuigen. Zo is de hark het perfecte middel om de kluit uit te kammen (veel minder agressief dan de wortelhaak). Er wordt gewerkt vanuit het midden van de wortelkluit naar de randen toe, parallel met de boombasis.




Het is de bedoeling de basis zo egaal mogelijk te houden. Op deze manier creƫer je geen "luchtruimtes". Dit kun je doen door niet te lang op dezelfde plaats te kammen of de wortelkluit in een bepaalde hoek te houden.
Nadat de onderzijde is uitgekamd wordt met de wortelschaar teruggesnoeid tot we een mooi, gelijk en plat vlak bekomen.




Nu de bodem klaar is, kan overgegaan worden naar de bovenzijde van de wortelkluit. Een pincet met gebogen eindpunten is perfect voor deze job. Belangrijk is het pincet niet te hoog te houden. Door een lagere werkhoek te gebruiken bekom je een zachtere aanraking met de wortels wat schade weer tot een minimum herleidt. 



Fout


Juist

Merk op dat het grondmengsel donkerder kleurt naarmate je dichter bij de stam komt. Dit zijn restanten van de meststoffen. Deze worden nauwkeurig en zoveel mogelijk verwijderd om de drainage na de verpotting te blijven garanderen.
Net zoals bij de basis van de wortelkluit worden de wortels gesnoeid.




De job is geklaard.

Origineel artikel: "Repotting a Trident maple: root-work" © Jonas Dupuich

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Deze blogs worden binnenkort in handige categorieƫn overgeplaatst naar de Bonsai Blogs van Bonsaihobby.