CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

zondag 26 juli 2015

Hoe en wat van marcoteren

In dit artikel wordt een marcot geplaatst op een Ulmus Americana.





De reden van het dragen van handschoenen is deze keer niet ter bescherming van de boom maar wel van jezelf. Soms vind je in sphagnum restanten van een schimmel terug die voor de mens nare gevolgen kan hebben (we hebben het hier niet over sphagnum welke je in de handel koopt, maar zelf vergaard mos uit de natuur).

Aanbrengen van de ring
Je maakt een inkerving die:
  • minstens even breed is als de dikte van de boom;
  • rechte randen;
  • doorheen de schors tot de sapstroom gaat.




Om te begrijpen hoe een boom deze ingreep kan overleven moet je het volgende weten. 
De stam van een boom is opgebouwd uit verschillende delen zoals je op onderstaande tekening kunt zien.


Een boom kun je verdelen in twee grote gebieden: de wortels en bladeren met daartussen de takken en de stam. De stam kun je beschouwen als de pijplijn tussen bladeren en wortels. Door fotosynthese slaan de bladeren energie op terwijl de wortels water uit de bodem opnemen. De stam "transporteert" het water naar boven en het voedsel naar beneden. Omdat de structuur van de stam uit verschillende lagen bestaat gebeurt in elke laag een specifiek onderdeel van dit transport.
Wanneer we nu een marcot aanbrengen gaan we het transsport van voedingsstoffen en water exploiteren door wortelgroei te stimuleren.

In het spinthout gebeurt het watertransport van de wortels naar de bladeren. In de bast vindt dan weer het energie- of voedingstransport plaats. Zolang de sapstroom niet onderbroken wordt zal de top van de boom niet afsterven. Door de bast door te snijden krijgen de wortels geen energie meer en zal wortelgroei op de inkeping gestimuleerd worden.

De praktijk

De snede




Met een scherp mes worden de verschillende lagen verwijderd.








Dit werkje vraagt de nodige omzichtigheid en gaat niet altijd vanzelf. Ga grondig en nauwkeurig te werk om succes te verzekeren.
De laatste foto laat zien waar de sapstroom (spinthout) zich bevindt.






Het werk is bijna voltooid. Eén bepaalde techniek bestaat erin simpelweg het overtollige hout weg te schrapen. Omdat het spinthout dik genoeg is hoef je je geen zorgen te maken stukjes weg te krabben. Zorg ervoor zoveel mogelijk witte vezeltjes (innerlijk cambium) weg te halen.






Vooraleer het sphagnum aangebracht wordt dient het in water geweekt te worden. Neem hiervoor de nodige tijd zodat elke vezel van het mos verzadigd is. Vervolgens wordt aluminiumfolie gebruikt om het mos in te pakken (Omdat de auteur in het zonovergoten Florida woont, maakt hij gebruik van aluminiumfolie. Dit materiaal reguleert de temperatuur beter. In onze streken wordt veelal gebruik gemaakt van zwarte plastic.).
Bij het aanbrengen van de folie wordt ervoor gezorgd dat de glanzende zijde naar buiten wijst. Let goed op dat genoeg mos gebruikt wordt, dat het correct aangebracht wordt en zeker de bovenzijde van de inkeping raakt.









Vervolgens wordt de onderzijde mest aluminiumdraad gefixeerd.





De bovenzijde wordt zo geplooid dat er een kommetje ontstaat. Op deze manier wordt optimaal water opgevangen en houdt het mos nat. Dit laatste is een absolute noodzaak.





Tot slot wordt het deel boven de marcot gesnoeid. Dit stimuleert nieuwe groei en nieuwe groei heeft wortels nodig. Tot slot krijgt de plant extra voeding ter ondersteuning.

Bron: "Some tricks I've learned about air-layering" © Adam's Art

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Deze blogs worden binnenkort in handige categorieën overgeplaatst naar de Bonsai Blogs van Bonsaihobby.