CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

dinsdag 7 augustus 2012

Ziektes en plagen: deel 2 - 'Acer'

Als aanvulling op het artikel 'Mijn bonsai is ziek' bekijken we vandaag de Acer. Er zijn een massa verschillende soorten Acers en alle facetten behandelen in één artikel is onmogelijk en ook niet de bedoeling. Toch bekijken we een aantal voorkomende plagen van korter bij.

Blad- en wolluis zijn al eens ongewenste gasten bij Acers.


Bladluis op jong blad.Bladluis


Wolluis

Behandeling is heel eenvoudig. Insecticide 10 ME van Edialux is zeer doeltreffend voor alle luizen.

Een zeldzame keer kun je vooral bij jonge bomen, de verwelkingsziekte bij Acers tegen komen. Verwelkingsziekte is een bodemschimmel die via de wortels de boom binnen dringt. Deze ziekte verloopt heel willekeurig. Tot voor kort was er geen doeltreffend product op de markt om de ziekte met succes te bestrijden. Gelukkig kan er nu behandeld worden met Sporgon® van Edialux.


Bij inheemse Acers, zoals de Spaanse Aak bijvoorbeeld, is het oppassen voor de inktvlekkenziekte. Deze aantasting vindt plaats in de nazomer en is een schimmelinfectie veroorzaakt door de schimmel Rhytisma acerinum. In een vroeg stadium van deze infectie ontwikkelen zich, zoals de naam zegt, paarse tot zwarte inktvlekken. Later verdikt het weefsel van de zwam, tot het uiteindelijk in de late herfst ontwatert en een dik schijnweefsel wordt. Na de winter breekt dit open en ontwikkelt het vruchtlichaam zich, waarna sporenvorming optreedt. Er kan behandeld worden met Eminent of Sporgon® van Edialux.Inktvlekkenziekte in beginstadium.


Inktvlekkenziekte onderkant blad

Meeldauw is de volgende in de rij. Meeldauw is de algemene benaming voor bepaalde schimmelaantastingen waarbij zich op diverse plantendelen een wit of grijs schimmelpluis vormt. We onderscheiden twee soorten: echte - en valse meeldauw. Preventief behandelen met Dithane WG van Edialux.


Echte meeldauw

Vele ziektes kun je preventief in de wintermaanden december, januari, februari en ook nog maart behandelen. Het middel Sun spray 7E van Edialux is in deze periode ideaal tegen spinmijten (eieren), bladluizen, dopluizen, schildluizen, wolluizen en wantsen.


Bladschade kan ook optreden onder invloed van externe factoren. Acers zijn gevoelig aan de invloeden van UV-straling, luchtkwaliteit en toename van de temperatuur. Je merkt dit aan vroegtijdige bladval, bladverdroging, verbranding en vergeling van het blad. Let dus op bij extreem warme dagen in de zomer en de eerste zonnestralen tijdens de winter.

© Foto's onbekend

Relaterend artikel:"Pseudomonas syringae bij Acers"
Relaterend artikel:"Verwelkingsziekte bij Acers"

1 opmerking:

  1. Vorig jaar hebben wij 2 acers campestre nanum bomen geplant. Staan in de volle zon, lemige grond, grondgaten geboord voor een goede afwatering. Zodra het beduidend warmer en zonniger wordt treedt heel snel verdroging en vergeling van de bladeren op. Gevolg: vanaf midden juni een behoorlijke bladval. Hierdoor hebben we weinig plezier van onze acers. Wat kunnen we hier tegen doen? Voeding? Iets anders? Verplaatsen naar een meer schaduwrijke plek. Wie kan ons een goed advies geven? Reacties svp naar Remi Heussen, email: remi.heussen@kpnmail.nl

    BeantwoordenVerwijderen