CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

zondag 5 augustus 2012

Ontwikkelen nieuwe stamlijn en opbouwen takkenstructuur bij loofbomen (2)

Herfst-, winter- , onderhoudssnoei en bedraden


In dit artikel wordt dieper ingegaan op het snoeien van bladverliezende bomen  in de herfst. Het is pas nadat alle bladeren gevallen zijn dat we een volledig beeld krijgen van de takkenstructuur van de boom. Het is niet aan te raden deze technieken toe te passen wanneer de temperatuur daalt onder de -7°C. Stel dan best uit tot in het voorjaar.

Basisdoelen van herfst-/wintersnoei
  1. Terugsnoeien van de takken om alzo een betere balans te krijgen en het bevorderen van de tapsheid.
  2. Verbeteren van de plaatsing van oudere takken met behulp van bedraden.
Verbeteren takkenstructuur (1)


Deze Ulmus werd gemarcotteerd in de herfst van 2009. Zoals de foto laat zien  heeft de boom een flink aantal vertakkingen die echter zeer rommelig en onesthetisch over komen.
Binnen de takkenstructuur zijn ook een aantal fouten merkbaar.


Wanneer je de ganse structuur van een bonsai aanpakt is het best om methodisch te werk te gaan en van onder naar boven toe te werken. De vorm en de stijl van de onderste takken bepalen hoe de verdere opbouw van de overige takken eruit zal zien.
De onderste tak van deze Ulmus mag gedurende één seizoen vrijuit groeien om te verdikken. Later wordt hij terug gesnoeid tot binnen het silhouet van de boom. Wanneer er meer dan twee scheuten uit hetzelfde punt dienen deze verwijderd te worden.

Voorbeeld



Deze tak dient langzaam terug gesnoeid te worden zodat hij opnieuw past binnen het silhouet van de boom.


Als de drie uiteinden van de tak een weinig terug gesnoeid worden heeft de tak drie topjes die elke vorm van tapsheid missen.


Om een betere tapsheid te bekomen is van de hoofdtak de top verwijderd zodat de zijtakken zullen uitgroeien tot fijnere takken.


Om een nog betere tapsheid te verkrijgen op langere termijn wordt de hoofdtak nog verder terug gesnoeid.


De lentegroei zal nieuwe en fijnere takken produceren (lees ook kleinere bladeren). Daarom wordt deze techniek van snoeien vooral toegepast bij bomen in ontwikkeling.

Verbeteren takkenstructuur (2)



Na het snoeien van de nodige scheuten worden de resterende takken bedraad en in vorm gezet.


Deze stap maakt deel uit van het esthetische uitzicht van de bonsai. Het juist plaats van de takken is verschillend van boom tot boom en hangt af van de persoonlijke smaak van de vormgever.


Een tweede voorbeeld van een herft-/wintersnoei heeft betrekking op een takptop. Op het eerste zicht is duidelijk te zien dat de groei vrij recht is. Elk van de scheuten dienen lager geplaats te worden om alzo een leeg gebied van de kroon op te vullen.


Rechte groei, eender waar in de boom, moet ten allen tijde vermeden worden. Dit om het onvolwassen beeld van een bonsai te camoufleren maar ook om beweging in de boom te accentueren.


Breng draad aan rond de scheut en geef deze vervolgens de gewenste beweging. De drie secundaire takken in dit deel van de boom, hebben de nodige beweging gekregen en het werk is hier klaar. Ze wekken nu het idee op dat ze zich onder gelijke omstandigheden ontwikkeld hebben.
Eén van de hoofddoelen van het bedraden is de illusie te wekken dat een bonsai een miniatuur is van een in het wild groeiend familielid maar totaal onafhankelijk zich zo gevormd heeft.



De foto toont de linker helft van de boom. De oudere delen werden reeds meermaals gesnoeid en bedraad. Maar zoals gebruikelijk hebben een aantal takken opnieuw een opwaartse groei, terwijl de nieuwe goei nog helemaal niet bedraad noch gevormd werd.


Na bedrading van de nieuwe takken en het vormen werd orde geschept in het geheel.


Resultaat van uren lang snoeien, bedraden en vormen van bovenaf gezien. De takken waaieren uit in hun eigen gebied. Hoewel elke tak individueel bedraad en gevormd werd vormt het uiteindelijk resultaat een geheel.


Het eindresultaat.

Origineel artikel © Harry Harrington







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Deze blogs worden binnenkort in handige categorieën overgeplaatst naar de Bonsai Blogs van Bonsaihobby.