CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

vrijdag 24 augustus 2012

Shimpaku Juniperus gezond houden


Je boom gezond houden is vereiste nummer één. Soms lukt dit niet. Hem aan zijn lot over laten zal niet veel helpen. Op deze momenten moeten we proactief te werk gaan om de boom zo snel mogelijk in conditie te krijgen. Doe je dit niet dan zal hij nog meer verzwakken en uiteindelijk sterven.
Het loof van de boom op de foto vertoont bruine plekken. Omdat hij pas aangekocht werd wijst dit meestal op wortel problemen. Ondernemen we niets, dan zal het probleem zich uitbreiden en de dood tot gevolg hebben.

Vochtigheid van de grond

Wateropname en vochtigheid van de grond is één van de belangrijkste aspecten bij het houden van bonsai. Houd ik de bodem vochtig of liever droog is afhankelijk van het soort boom. Watergift speelt dus een grote rol in hoe de boom zich zal ontwikkelen.

Algemeen mag gesteld worden dat coniferen een drogere grond verkiezen tegenover bladverliezende bomen die het tijdens het groeiseizoen liever wat vochtiger houden. Wanneer de bomen in rust zijn (herfst maar vooral winter) is een drogere grond aan te raden.

Dagelijkse controle is dus nodig om onze bomen gezond te houden. Op deze manier kun je vocht toedienen wanneer de boom er zelf om vraagt. Alleen al bij de manier hoe en wanneer je water toe dient kan leiden tot jaren achterstand in de ontwikkeling van je boom. Sukijioro Tanaka beweert dat de doorsnee bonsai liefhebber tien jaar nodig heeft om het toedienen van water onder de knie te krijgen. Een echte crack doet er vijf jaar over. Lijkt ongelooflijk maar het is zo.

Effect van de temperatuur op de wortels

De temperatuur heeft een grote invloed op de ontwikkeling van de wortels. Voor de meeste bomen hebben de wortels een temperatuur van 21-24°C nodig. Vanaf dan gaan ze groeien. De boom zal trager evolueren als deze temperatuur van de bodem hoger of lager is. Daarom zullen bomen groeien tijdens de lente en de herfst en dient dan het meeste water gegeven te worden.

Welk probleem stelt er zich nu bij onze Shimpaku ?

Het achteruitgaan van het loof heeft als reden een te natte bodem. Hij staat op dit ogenblik in 100% akadama. Er werd zeer voorzichtig met water omgesprongen maar de zorg was vooral het doorkomen van de natte winter. Een te natte bodem zou veel schade aan de boom toebrengen en daarom wordt besloten om de bodem zo droog mogelijk te houden.

Als je merkt dat je boom niet uitdroogt zoals je andere bomen wijst dit op zwakte. Je moet bijgevolg de wortels laten uitdrogen. 

De oplossing



Een ander beeld van het ongezonde loof. De boom verloor ondertussen al een aantal kleinere takken.


De boom wordt uit de pot gehaald. De grond bestaat uit zuivere akadama en is kurkdroog. De boom had twee dagen geen water gekregen en toch was de grond waar de wortels zich bevinden nog vochtig. Je merkt ook weinig nieuwe wortelgroei aan de randen.


Vervolgens wordt een grotere pot gekozen. Omdat deze ingreep in november gebeurt wordt aan de wortels niet geraakt. De boom is al verzwakt en de daling van de temperatuur voor ogen houdend zou een grondige verpotting voor de boom nefast zijn.


De boom wordt lichtjes verankerd.


Zodra de boom verankerd is, wordt de pot gevuld met middelgrote, harde, gezeefde akadama. De gebuikte mix: 90% akadama en 10% puimsteen.

Waarom akadama ?

Het is ondertussen algemeen goed dat in een bonsai mix akadama de belangrijkste component is. Akadama houdt nl. heel goed water vast. Andere componenten zoals lava, puimsteen, rivierzand, ... bevatten weinig tot geen water. Waarom wordt dan in bovenstaand voorbeeld juist deze grond gebruikt die het meeste water vast houdt, precies dat wat de boom op het eerste zicht kan missen ? Het antwoord blijkt eenvoudig: akadama reguleert de temperatuur van de grond het best en zorgt voor een optimale afwatering. Bekijken we beide begrippen wat gedetailleerder.

Drainage
Omdat harde akadama gedurende minstens twee jaar solide blijft zal gedurende deze periode de afwatering optimaal verzekerd zijn. Op deze manier blijft de wortelkluit droog.

Temperatuur
De samenstelling van akadama is geen massieve blok klei maar bevat vele luchtbellen. Wanneer akadama verwarmd wordt, behoudt deze gedurende enige tijd dezelfde temperatuur. Omdat het nodig is de temperatuur van de wortelkluit zolang mogelijk stabiel te houden is de keuze snel gemaakt.

De toekomst

In de lente zal de boom grondig verpot worden met zuivere akadama. Dat zou moeten helpen om hem de kans te geven rustig te herstellen.

Origineel artikel: "Shimpaku Health" © Peter Tea



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Deze blogs worden binnenkort in handige categorieën overgeplaatst naar de Bonsai Blogs van Bonsaihobby.