CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

woensdag 8 augustus 2012

Ziektes en plagen: deel 4 - 'Quercus'

Meeldauw komt heel vaak voor bij eiken. Op diverse plantendelen vormt zich een wit of grijs schimmelpluis. Meeldauw kun je best preventief behandelen met Dithane WG van Edialux.Eikengallen ontstaan door de galwesp. De verandering in het blad of de tak ontstaat door enzymen of hormonen als gevolg van de 'prik' van de galwesp. In de gal bevindt zich de voedselvoorraad voor de larve.Eikennapjesgal

Omdat er zo veel verschillende soorten gallen zijn vind je op deze website een 40 verschillende soorten. Behandelen met Pireco® dat door de wortels wordt opgenomen.

De eikenvlekmot is een nachtvlinder. Ze maken een mijn op de bladeren van de boom. De mijn bestaat uit een wit melkachtig bovenste oppervlak soms met een oranje tint. De binnenkant is gevoerd met zijde, maar de mijn blijft volledig plat. De larve maakt een schijfvormige cocon. Verpopping vindt plaats in de mijn.Behandelen met Conserve® van Edialux.

Aantasting door de roestschimmel. Roest verspreidt zich door middel van sporen. De sporen infecteren in het voorjaar de larix die als wisselwaardplant fungeert. Behandelen met Bayfidan® Special van Edialux.


Aantasting door de schimmel Apiognomonia errabunda die via de bladeren kankerplekken op twijgen en takken veroorzaakt. Bij aantasting kan het nodig zijn de takken fors terug te snoeien om zo de schimmel kwijt te raken, maar meestal herstelt de boom zelf.

 

© Foto's onbekendGeen opmerkingen:

Een reactie posten