CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

vrijdag 10 augustus 2012

Ziektes en plagen: deel 5 - 'Fagus'

Op de onderzijde van het blad en aan de scheuttoppen verschijnen lichtgele tot blauwwitte bladluizen, die bedekt zijn met een witte wollige wasafscheiding. Op de bovenzijde van het blad ontstaan door zuigschade geelbruine plekken. Soms krult het blad om of raakt misvormt. Hele twijgen kunnen afsterven. De beukenbladluis produceert veel honingdauw. Hierop kan zich de roetdauwschimmel vestigen. Deze schimmel kan de groei van de boom remmen. Behandelen tegen bladluizen met Gazelle® van Edialux voorkomt ook aantasting door roetdauwschimmel.Aantasting door de schimmel Apiognomonia errabunda die via de bladeren kankerplekken op twijgen en takken veroorzaakt. Bij aantasting kan het nodig zijn de takken fors terug te snoeien om zo de schimmel kwijt te raken, maar meestal herstelt de boom zelf.Wolluizen zijn een veel voorkomende plaag bij beuken. De meeste soorten wolluizen voeden zich met het sap van de bladeren. Ze zijn zeer gemakkelijk te herkennen aan hun wolachtige ophopingen. Behandelen met Provado® Ultra.


De larve van de beukenspringkever mineert het blad van de beuk. Dit wil zeggen dat ze verblijft op het blad en zich voedt met het tussen boven- en onderhuids bladmoes. Hierdoor lijdt het blad schade en sterft. Bestrijden met Okapi® totaal insecticide van Edialux.De laatste jaren heeft de beuk ook last van spintmijten. Beukenspintmijten zijn microscopisch kleine organismen, die voornamelijk onderaan het blad langsheen de hoofdnerf voorkomen. Ze zuigen plantensappen, waardoor de bovenzijde van de bladeren een dof en zilverkleurig uiterlijk krijgen. Bij ernstige gevallen kan dit leiden tot een vervroegd opdrogen en afvallen van de bladeren. 
Edialux heeft twee producten om deze kwaal te bestrijden nl. Formusect en Masai® 20 WP. Om resistentie te voorkomen is het best twee behandelingen uit te voeren met een tussentijd van 14 dagen en met de twee verschillende middelen.Spanrupsen zijn de larven van vlinders. Ze verschillen van gewone rupsen omdat ze zich op een heel typische manier voortbewegen: als ze lopen bollen ze hun rug, het zgn. spannen.
Schade treedt op in april-mei en uit zich door sterke vraat in het midden en aan de rand van de jonge bladeren. Tijdig optreden is de boodschap want er komt slechts één generatie per jaar voor. In juni kruipen de rupsen immers in de grond om te verpoppen.
Bestrijden met Formusect of Okapi® van Edialux.Foto's niet bekend


Geen opmerkingen:

Een reactie posten